skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek przygotowujemy składniki tego przepisu kulinarnego. Pocieramy skórkę jednej pomarańczy, wyciskamy sok z dwóch pomarańczy. Migdały zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na kilka minut, a następnie spuszczamy wodę, górna skorupa już łatwo się zdejmuje. Następnie wysuszyć na suchej patelni i zmielić w blenderze na małe okruchy.
w innym naczyniu wcieramy masło i cukier granulowany. Mikserem ubijamy przez około 10 minut, dodajemy żółtka i jeszcze przez chwilę trzeba je ubić.
następnie dodaj sok pomarańczowy, 2 łyżki koniaku, skórkę i jeszcze raz ubij. Następnie dodaj zmielone migdały do mieszanki, wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
następnie dokładnie ubij białka, aż powstanie gęsta biała piana i delikatnie wymieszaj je z ciastem. Konieczne jest, aby wszystkie składniki były dobrze wymieszane, a białka nie powinny się osiadać. Następnie włóż ciasto do wysmarowanej olejem formy i włóż do nagrzanego piekarnika. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Posyp cukrem pudrem na wierzchu i udekoruj owocami. Okazuje się doskonałe jedzenie na śniadanie lub podwieczorek. Domowe ciasto jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g