skład / składniki
metoda gotowania
z produktów do ciasta przygotowujemy biszkopt. Aby to zrobić, dokładnie ubij składniki mikserem, upiecz ciasto w gorącym piekarniku. Schłodzone ciasto kroimy na 3 warstwy. W dzielonej formie odpowiadającej kształtowi biszkoptu kładziemy warstwę biszkoptu i napełniamy go ciepłą mleczną galaretką.
aby zrobić galaretkę, ubij zimną śmietanę, cukier puder z małą prędkością mikserem i dodaj rozpuszczoną we wrzącym mleku i schłodzoną żelatynę. Następnie ubij wszystko dobrze, aż uzyskasz bujną masę.
po 15-20 minutach niezbędnych do zestalenia galaretki rozłóż drugą warstwę biszkoptu. Powtarzamy tę procedurę, aż położymy ostatnią trzecią warstwę biszkoptu i zalej go galaretką. Gdy galaretka stwardnieje, uwolnij ciasto z formy i udekoruj powierzchnię wzorem kremu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g