skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oddziel białka od żółtek. Staramy się, aby ani kropla żółtka nie dostała się do białek, w przeciwnym razie będą słabo ubijane, ponieważ nie lubią tłuszczów. Dlatego miska miksera i trzepaczka powinny być czyste. Potrzebujemy tylko wiewiórek. A z żółtek można zrobić np. bułki & quot; rumianek" (przepis wyłożę później) lub ciasto francuskie.
Krok 2:
Dodając szczyptę soli, ubij białka w mikserze, najpierw na niskiej prędkości,a następnie na średniej.
Krok 3:
Gdy pojawi się mocna piana, po 2-3 minutach osiągamy maksymalną prędkość i zaczynamy dodawać cukier 1 łyżką stołową, kontynuując ubijanie białek.
Krok 4:
Przesiej kakao i dodaj je i cynamon do ubijających się białek.
Krok 5:
I ubijaj, aż mieszanina będzie błyszcząca.
Krok 6:
Na pergaminie prześledzimy kształt o średnicy 20 cm, zrobimy dwa koła. I połóż na nich bezę. Za pomocą dyszy gwiazdkowej posadzimy 10 sztuk bezy do dekoracji. Pieczemy w 120 stopniach przez 1 godzinę, pozostawiając drzwiczki piekarnika uchylone przez pierwsze 10 minut, pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku na kolejną godzinę.
Krok 7:
Włóż wiśnie do rondla (możesz użyć mrożonych wiśni po rozmrożeniu), dodaj likier i wodę, zagotuj i zdejmij z ognia.Pozwól mu ostygnąć i namoczyć w alkoholu, a następnie przecedź przez durszlak.
Krok 8:
Przygotowanie kremu. Ubij ser śmietankowy z cukrem pudrem.
Krok 9:
Ubij tłustą śmietanę 33%.Aby lepiej się ubijały, włóż je do zamrażarki na 10 minut, a naczynia i trzepaczkę do lodówki.
Krok 10:
Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.Ochłodzimy go do ledwo ciepłego stanu. Zmiel migdały w blenderze.
Krok 11:
Do serka śmietankowego dodaj rozpuszczoną czekoladę, zmielone migdały i dodaj bitą śmietanę w dwóch krokach.
Krok 12:
Składanie ciasta.Lepiej to zrobić przed podaniem. Dolne ciasto bezy przekładamy kremem i układamy część wiśni,następnie układamy drugie ciasto bezy, smarujemy je również kremem.
Krok 13:
Na górnej warstwie kremu połóż małe kręcone bezy na brzegach i wiśnie na środku.
Krok 14:
Możesz posypać wiśnie cukrem pudrem i podawać!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal / 100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal / 100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g