ciasto czekoladowe Pavlova z ricottą i wiśniami w likierze

pyszne ciasto bezowe o Smaku czekoladowo-migdałowym. Jedna z najsmaczniejszych odmian słynnego ciasta-beza "Pavlova & quot;, nazwana tak na cześć Rosyjskiej baletnicy-przepis na czekoladę & quot; Pavlova & quot; - o Smaku czekoladowo-migdałowym, chrupiącej bezy i wiśni nasączonych likierem.
Domowy cukiernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 23 % 15 g
węglowodany 68 % 45 g
259 kcal
IG: 47 / 0 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oddziel białka od żółtek. Staramy się, aby ani kropla żółtka nie dostała się do białek, w przeciwnym razie będą słabo ubijane, ponieważ nie lubią tłuszczów. Dlatego miska miksera i trzepaczka powinny być czyste. Potrzebujemy tylko wiewiórek. A z żółtek można zrobić np. bułki & quot; rumianek" (przepis wyłożę później) lub ciasto francuskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodając szczyptę soli, ubij białka w mikserze, najpierw na niskiej prędkości,a następnie na średniej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy pojawi się mocna piana, po 2-3 minutach osiągamy maksymalną prędkość i zaczynamy dodawać cukier 1 łyżką stołową, kontynuując ubijanie białek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej kakao i dodaj je i cynamon do ubijających się białek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I ubijaj, aż mieszanina będzie błyszcząca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na pergaminie prześledzimy kształt o średnicy 20 cm, zrobimy dwa koła. I połóż na nich bezę. Za pomocą dyszy gwiazdkowej posadzimy 10 sztuk bezy do dekoracji. Pieczemy w 120 stopniach przez 1 godzinę, pozostawiając drzwiczki piekarnika uchylone przez pierwsze 10 minut, pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku na kolejną godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż wiśnie do rondla (możesz użyć mrożonych wiśni po rozmrożeniu), dodaj likier i wodę, zagotuj i zdejmij z ognia.Pozwól mu ostygnąć i namoczyć w alkoholu, a następnie przecedź przez durszlak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotowanie kremu. Ubij ser śmietankowy z cukrem pudrem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij tłustą śmietanę 33%.Aby lepiej się ubijały, włóż je do zamrażarki na 10 minut, a naczynia i trzepaczkę do lodówki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.Ochłodzimy go do ledwo ciepłego stanu. Zmiel migdały w blenderze.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do serka śmietankowego dodaj rozpuszczoną czekoladę, zmielone migdały i dodaj bitą śmietanę w dwóch krokach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Składanie ciasta.Lepiej to zrobić przed podaniem. Dolne ciasto bezy przekładamy kremem i układamy część wiśni,następnie układamy drugie ciasto bezy, smarujemy je również kremem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na górnej warstwie kremu połóż małe kręcone bezy na brzegach i wiśnie na środku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Możesz posypać wiśnie cukrem pudrem i podawać!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal / 100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal / 100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy