kosze ziemniaczane z kurczakiem proste i oryginalne

Prosty, ale oryginalny przepis z dostępnych produktów. Kurczak ze względu na przystępną cenę zajmuje duże miejsce w naszej diecie, do tego stopnia, że jest w dużej mierze zmęczony. Oferuję przepis na kurczaka, który urozmaici Twoje menu i wprowadzi oryginalność. Ozdobi świąteczny stół.
Domowy cukiernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 42 % 10 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Cebulę smażymy trochę z pieczarkami - 5 minut

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki w poprzek na cienkie plasterki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Złóż do dużej filiżanki (większej niż moja), dodaj sól, pieprz i kurkumę lub paprykę (aby dodać koloru) i zalej wrzącą wodą przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filet z kurczaka, drobno posiekaj i dodaj do niego cebulę z grzybami lub do mięsa mielonego. Sól, pieprz, dodaj łyżkę skrobi

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wypełnienie: wymieszaj 1 jajko ze śmietaną i koperkiem i napełnij mięso mielone, wszystko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż plastry w silikonowych foremkach do koszy lub babeczek, nakładając je na siebie do połowy, połóż gotowy filet lub mięso mielone na środku i wyślij do pieczenia przez 30 minut w 180 stopniach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy gotowe kosze z form, pozwalając im trochę ostygnąć i zaskakując rodzinę lub gości. Smacznego

potrzebujemy fileta z kurczaka, który można zastąpić mielonym kurczakiem lub filetem i mielonym indykiem. Lepiej jest wziąć mięso z ud, jest bardziej soczyste,ale niekoniecznie. Drobno pokrój filet na kawałki.Drobno posiekaj cebulę i pieczarki (3-5 sztuk) i smaż przez 5 minut na oleju roślinnym. Do fileta (mięsa mielonego) dodaj smażoną cebulę z pieczarkami, solą. pieprz, 1 łyżka skrobi, zalej polewą. Robimy to w ten sposób - ubij jajko widelcem, dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany i kilka gałązek kopru, wymieszaj i wlej. Dobrze wymieszaj mieszankę kurczaka z nadzieniem. Obierz ziemniaki, pokrój w kółka o grubości 2 mm (lepiej pokroić ziemniaki w poprzek, aby plasterki były bardziej autentyczne), włóż do dużej miski, Posol pieprz, dodaj kurkumę lub paprykę (aby nadać kolor) ,zalej wrzącą wodą przez 5 minut.minut.Wyjmujemy gotowe powstałe kosze z form, pozwalając im trochę ostygnąć i podajemy do stołu!Zaskakujemy naszych domowników i gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy