ciasto Zaspa śnieżna

niezwykłe, pyszne ciasto na stole noworocznym. Ciasto "Zaspa śnieżna" można przygotować zarówno na Nowy Rok, jak i na każde inne święto. Przygotowuje się go szybciej niż ciasto z ciasta, ponieważ nie piecze się ciasta pojedynczo, ale wszystkie kulki naraz.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 35 % 21 g
węglowodany 58 % 35 g
346 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Wcześniej wyjmujemy olej z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miękkie masło wkładamy do miski, dodajemy do niego cukier i mieszamy widelcem. Dodaj 2 jajka do mieszanki masła i cukru i wymieszaj mikserem z małą prędkością. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiujemy i zagniatamy miękkie, elastyczne, lekko przylegające do dłoni ciasto. Przykryj ciasto folią spożywczą i wyślij do lodówki na 30 minut. Przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij śmietanę szklanką cukru mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż krem do lodówki. Wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy kulki o średnicy 2 cm z ciasta i kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez 15-20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas pieczenia kulki powinny rosnąć na szerokość i wysokość, a Kulki zamieniają się w ciasta – nie bój się, tak powinno być. Gotowe ciasta wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy im ostygnąć. Wyjmujemy krem z lodówki i formujemy ciasto. Bierzemy płaskie naczynie, zanurzamy każde ciasto w śmietanie i układamy na naczyniu, układamy na szkiełku. Na wierzchu posmaruj ciasto resztkami śmietany i udekoruj płatkami kokosowymi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby było namoczone i jednorodne. Gotowe ciasto kroimy na porcje i podajemy do stołu. Ciasto jest wszechstronne i bardzo szybkie w przygotowaniu. W końcu nie musisz już zawracać sobie głowy pieczeniem ciast po jednym kawałku na raz. Natychmiast pieczesz wszystkie kulki, a następnie po prostu je smarujesz i pozostawiasz do zestalenia. Oszczędność czasu-Na twarz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Noworoczne ciasto śnieżne jest gotowe! Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku!

każda gospodyni zastanawia się nad pytaniem - co ugotować, jakie potrawy wybrać, jak urozmaicić menu noworoczne, jak zadowolić i zaskoczyć gości w domu. Świąteczne sałatki, oryginalne przekąski, pyszne wypieki - bez tego wszystkiego nie można sobie wyobrazić noworocznego stołu. Oferuję przepis na pyszne i niezwykłe ciasto noworoczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy