skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Wcześniej wyjmujemy olej z lodówki.
Krok 2:
Miękkie masło wkładamy do miski, dodajemy do niego cukier i mieszamy widelcem. Dodaj 2 jajka do mieszanki masła i cukru i wymieszaj mikserem z małą prędkością. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiujemy i zagniatamy miękkie, elastyczne, lekko przylegające do dłoni ciasto. Przykryj ciasto folią spożywczą i wyślij do lodówki na 30 minut. Przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij śmietanę szklanką cukru mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Włóż krem do lodówki. Wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy kulki o średnicy 2 cm z ciasta i kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez 15-20 minut.
Krok 4:
Podczas pieczenia kulki powinny rosnąć na szerokość i wysokość, a Kulki zamieniają się w ciasta – nie bój się, tak powinno być. Gotowe ciasta wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy im ostygnąć. Wyjmujemy krem z lodówki i formujemy ciasto. Bierzemy płaskie naczynie, zanurzamy każde ciasto w śmietanie i układamy na naczyniu, układamy na szkiełku. Na wierzchu posmaruj ciasto resztkami śmietany i udekoruj płatkami kokosowymi.
Krok 5:
Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby było namoczone i jednorodne. Gotowe ciasto kroimy na porcje i podajemy do stołu. Ciasto jest wszechstronne i bardzo szybkie w przygotowaniu. W końcu nie musisz już zawracać sobie głowy pieczeniem ciast po jednym kawałku na raz. Natychmiast pieczesz wszystkie kulki, a następnie po prostu je smarujesz i pozostawiasz do zestalenia. Oszczędność czasu-Na twarz.
Krok 6:
Noworoczne ciasto śnieżne jest gotowe! Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku!
każda gospodyni zastanawia się nad pytaniem - co ugotować, jakie potrawy wybrać, jak urozmaicić menu noworoczne, jak zadowolić i zaskoczyć gości w domu. Świąteczne sałatki, oryginalne przekąski, pyszne wypieki - bez tego wszystkiego nie można sobie wyobrazić noworocznego stołu. Oferuję przepis na pyszne i niezwykłe ciasto noworoczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g