domowe ciasteczka cytrynowe na kwaśnej śmietanie

domowe ciasteczka o niepowtarzalnym cytrusowym smaku i aromacie. Domowe ciasteczka cytrynowe to miękkie, smaczne wypieki o wyraźnym cytrusowym smaku i niezapomnianym aromacie. Jest łatwy w przygotowaniu, lubiany nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 66 % 41 g
327 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i wytrzeć do sucha.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce połącz wszystkie suche składniki-mąkę, sól i cukier, dobrze wymieszaj. W innej misce połącz śmietanę, sodę, sok z cytryny i skórkę z cytryny, wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Dodaj 100 gramów zimnego masła do miski z suchymi składnikami, zacznij mieszać widelcem, a następnie rękami i zamień całą masę w okruchy mąki. Połącz suche i płynne składniki i zagnieść jednorodne, lekko przylegające do dłoni ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto umieścić w plastikowej torbie i wysłać do lodówki na 30 – 40 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, posyp mąką powierzchnię roboczą i rozwałkuj warstwę o grubości 5-6 mm.uformuj ciasteczka w foremkę do ciastek lub szklankę i umieść je na blasze do pieczenia, po przykryciu papierem do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uformowane ciasteczka na wierzchu posmaruj jajkiem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na złoty kolor, około 15-20 minut. Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika, ostudź i posyp cukrem pudrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Miękkie, kruche domowe ciasteczka cytrynowe są gotowe! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na gotowanie. Smacznego!

ciasteczka to cudownie pyszny deser, który jest znany ludzkości od wieków. Nie wiadomo, gdzie dokładnie wymyślono ciasteczka, ale to nie jest ważne. Najważniejsze-dziś możemy cieszyć się dużą liczbą różnych odmian tego przysmaku. Przygotowując ciasteczka w domu, otrzymasz pyszny produkt z naturalnych składników. Pamiętaj jednak, że wielu producentów zawiera konserwanty i różne dodatki do ciastek - więc jego przydatność może spaść, więc lepiej jest upiec własne domowe ciasteczka. Ponadto ciasteczka są wykonane z mąki, a zatem są kaloryczne, nie należy ich nadużywać. Mój dzisiejszy przepis na ciasteczka jest prosty, mam nadzieję, że ci się spodoba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy