skład / składniki
metoda gotowania
szpinak opłucz, drobno posiekaj.
podgrzej patelnię 2 łyżkami oleju.
rozłóż szpinak, gotuj przez 5 minut. Posolić.
przenieś szpinak do głębokiej miski.
zetrzyj ser na drobnej tarce.
dodaj ser do schłodzonego szpinaku, wymieszaj.
posyp powierzchnię roboczą mąką.
rozwałkuj ciasto. Wytnij koła.
ułóż nadzienie na kole ciasta, przykryj drugim okręgiem, zabezpiecz krawędzie widelcem.
połóż na blasze do pieczenia. Ubij jajko i posmaruj nim powierzchnię pasztecików.
piec w 200 S 18-20 min.
szpinak (łac. Spinacia-rodzaj roślin zielnych z rodziny Amarantowatych (Amaranthaceae), we współczesnej klasyfikacji umieszczony w podrodzinie Marewe (Chenopodioideae), wcześniej traktowanej jako samodzielna rodzina Chenopodiaceae.
najbardziej znanym przedstawicielem rodzaju jest szpinak ogrodowy (Spinacia oleracea), szeroko reprezentowany w kulturze, używany do gotowania, używany zarówno do przygotowywania sałatek, jak i jako składnik różnych potraw.
szpinak ogrodowy wszedł do kultury od bardzo dawna-być może około 2000 lat temu lub po VI wieku naszej ery. Wśród badaczy nie ma zgody co do miejsca pochodzenia uprawianego szpinaku. Możliwym miejscem powstania kultury jest Iran lub Kaukaz. Inni botanicy wraz z Iranem uważają Azję Środkową i Afganistan za siedlisko tej kultury. Jako gatunek uprawiany szpinak po raz pierwszy definiuje Linneusz (pod nazwą Spinacia oleracea).
dziko rosnący szpinak jako odrębny gatunek został po raz pierwszy opisany przez rosyjskiego botanika H. H. Stevena w 1809 roku jako szpinak czteropychowy (Spinacia tetrandra). Przez długi czas szpinak czterokrotny pozostawał jedyną znaną formą dziko rosnącego szpinaku. Rewizja rodzaju, przeprowadzona przez M. M. Ilina w 1934 roku, ujawniła niezależny gatunek dziko rosnącego szpinaku, rosnący w Azji Środkowej szpinak turkestański (Spinacia turkestanica).
szpinak Angielski można nazwać zupełnie inną rośliną - szpinakiem szczawiowym (Rumex patientia), należącym do rodziny gryki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g