placki ze szpinakiem i serem na Halloween

świetna przekąska dla tych, którzy lubią szpinak:). Pyszne placki ze szpinakiem i serem mozzarella.. Przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie, zjedzone w ciągu kilku minut!.. Świetnie sprawdzi się jako przekąska..
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 45 % 20 g
węglowodany 32 % 14 g
267 kcal
IG: 7 / 93 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

szpinak opłucz, drobno posiekaj.
podgrzej patelnię 2 łyżkami oleju.
rozłóż szpinak, gotuj przez 5 minut. Posolić.
przenieś szpinak do głębokiej miski.
zetrzyj ser na drobnej tarce.
dodaj ser do schłodzonego szpinaku, wymieszaj.
posyp powierzchnię roboczą mąką.
rozwałkuj ciasto. Wytnij koła.
ułóż nadzienie na kole ciasta, przykryj drugim okręgiem, zabezpiecz krawędzie widelcem.
połóż na blasze do pieczenia. Ubij jajko i posmaruj nim powierzchnię pasztecików.
piec w 200 S 18-20 min.

szpinak (łac. Spinacia-rodzaj roślin zielnych z rodziny Amarantowatych (Amaranthaceae), we współczesnej klasyfikacji umieszczony w podrodzinie Marewe (Chenopodioideae), wcześniej traktowanej jako samodzielna rodzina Chenopodiaceae.

najbardziej znanym przedstawicielem rodzaju jest szpinak ogrodowy (Spinacia oleracea), szeroko reprezentowany w kulturze, używany do gotowania, używany zarówno do przygotowywania sałatek, jak i jako składnik różnych potraw.

szpinak ogrodowy wszedł do kultury od bardzo dawna-być może około 2000 lat temu lub po VI wieku naszej ery. Wśród badaczy nie ma zgody co do miejsca pochodzenia uprawianego szpinaku. Możliwym miejscem powstania kultury jest Iran lub Kaukaz. Inni botanicy wraz z Iranem uważają Azję Środkową i Afganistan za siedlisko tej kultury. Jako gatunek uprawiany szpinak po raz pierwszy definiuje Linneusz (pod nazwą Spinacia oleracea).

dziko rosnący szpinak jako odrębny gatunek został po raz pierwszy opisany przez rosyjskiego botanika H. H. Stevena w 1809 roku jako szpinak czteropychowy (Spinacia tetrandra). Przez długi czas szpinak czterokrotny pozostawał jedyną znaną formą dziko rosnącego szpinaku. Rewizja rodzaju, przeprowadzona przez M. M. Ilina w 1934 roku, ujawniła niezależny gatunek dziko rosnącego szpinaku, rosnący w Azji Środkowej szpinak turkestański (Spinacia turkestanica).

szpinak Angielski można nazwać zupełnie inną rośliną - szpinakiem szczawiowym (Rumex patientia), należącym do rodziny gryki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy