quiche z szynką i grzybami

szynka grzyby i ser to świetne połączenie smaków. Pyszny przepis na quiche z szynką, pieczarkami i serem. Miękkie ciasto i cudownie smaczne nadzienie. Idealny jako drugie danie na lunch lub kolację, a także może ozdobić świąteczny stół.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 29 % 9 g
203 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

W misce wymieszaj masło z jajkiem.
dodaj wodę, mąkę, sól, zagniataj ciasto.
zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
drobno posiekaj cebulę, szynkę, grzyby i brokuły.
podgrzej patelnię. Dodaj olej i podsmaż cebulę.
następnie dodaj grzyby i trochę soli, smaż przez 10 minut.
dodaj szynkę i brokuły, gotuj przez 10 minut.
w misce ubij jajko, dodaj śmietanę, ser, gałkę muszkatołową i sól, dobrze wymieszaj.
rozłóż ciasto na formie.
rozłóż mieszankę szynki i warzyw i polej polewą.
piec w 180 s przez 40 minut.

Kish (FR. quiche od niego. Kuchen-ciasto) - danie kuchni francuskiej. Podstawą jest Kish Loren(fr. quiche lorraine, ciasto lotaryńskie) - od francuskiej nazwy Lotaryngii, skąd pochodzi do kuchni francuskiej. Jest to tarta warstwowa (otwarte ciasto) z podstawą z mielonego ciasta, polewą z mieszanki jajek, śmietany / mleka i sera (pierwotnie Gruyere) oraz z wędzonym mostkiem (fr. Lardon, Lardon), pokrojonej w cienkie kostki. Istnieją różne odmiany quiche, od "alzackiego quiche" ze smażoną cebulą po wszelkiego rodzaju kombinacje warzyw, ryb i mięsa.

francuskie ciasto quiche - otwarte ciasto, w którym pieczone są kawałki mięsa, sera, ryb, warzyw. Ciasto na quiche jest zwykle kruche lub kruche. Ciasto quiche Lauren lub quiche Laurent jest również nazywane "ciastem lotaryńskim". Jest to jedna z odmian, które ma quiche. Ten przepis urodził się w lotaryńskich Niemcach, a Francuzi wymyślili, jak ugotować quiche na swój sposób. Wnętrze jest wypełnione mieszanką śmietany, jajek i sera, a jako nadzienie używa się boczku lub wędzonego mięsa. Uważa się, że jest to klasyczny quiche, danie, które powinna być w stanie przygotować prawdziwa Francuzka. Jest niesamowicie smaczny, jego aromatu nie można przekazać na zdjęciu. Quiche emanuje apetycznym aromatem przypraw, w szczególności gałki muszkatołowej, często dodawanej do śmietany. Oprócz tego przepisu na quiche są też inne: quiche z rybą, quiche z kurczakiem, quiche z Alzacji. Quiche swoim przepisem zachęca do eksperymentów, podaje się go na zimno lub na gorąco, gotuje się nawet quiche owocowe. Najpopularniejsze to quiche z kurczakiem i grzybami, quiche z łososiem i szpinakiem, quiche ze szpinakiem i serem, quiche z łososiem i brokułami, quiche z szynką i serem, quiche z grzybami, quiche z łososiem, quiche z owocami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy