skład / składniki
metoda gotowania
W misce wymieszaj masło z jajkiem.
dodaj wodę, mąkę, sól, zagniataj ciasto.
zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
drobno posiekaj cebulę, szynkę, grzyby i brokuły.
podgrzej patelnię. Dodaj olej i podsmaż cebulę.
następnie dodaj grzyby i trochę soli, smaż przez 10 minut.
dodaj szynkę i brokuły, gotuj przez 10 minut.
w misce ubij jajko, dodaj śmietanę, ser, gałkę muszkatołową i sól, dobrze wymieszaj.
rozłóż ciasto na formie.
rozłóż mieszankę szynki i warzyw i polej polewą.
piec w 180 s przez 40 minut.
Kish (FR. quiche od niego. Kuchen-ciasto) - danie kuchni francuskiej. Podstawą jest Kish Loren(fr. quiche lorraine, ciasto lotaryńskie) - od francuskiej nazwy Lotaryngii, skąd pochodzi do kuchni francuskiej. Jest to tarta warstwowa (otwarte ciasto) z podstawą z mielonego ciasta, polewą z mieszanki jajek, śmietany / mleka i sera (pierwotnie Gruyere) oraz z wędzonym mostkiem (fr. Lardon, Lardon), pokrojonej w cienkie kostki. Istnieją różne odmiany quiche, od "alzackiego quiche" ze smażoną cebulą po wszelkiego rodzaju kombinacje warzyw, ryb i mięsa.
francuskie ciasto quiche - otwarte ciasto, w którym pieczone są kawałki mięsa, sera, ryb, warzyw. Ciasto na quiche jest zwykle kruche lub kruche. Ciasto quiche Lauren lub quiche Laurent jest również nazywane "ciastem lotaryńskim". Jest to jedna z odmian, które ma quiche. Ten przepis urodził się w lotaryńskich Niemcach, a Francuzi wymyślili, jak ugotować quiche na swój sposób. Wnętrze jest wypełnione mieszanką śmietany, jajek i sera, a jako nadzienie używa się boczku lub wędzonego mięsa. Uważa się, że jest to klasyczny quiche, danie, które powinna być w stanie przygotować prawdziwa Francuzka. Jest niesamowicie smaczny, jego aromatu nie można przekazać na zdjęciu. Quiche emanuje apetycznym aromatem przypraw, w szczególności gałki muszkatołowej, często dodawanej do śmietany. Oprócz tego przepisu na quiche są też inne: quiche z rybą, quiche z kurczakiem, quiche z Alzacji. Quiche swoim przepisem zachęca do eksperymentów, podaje się go na zimno lub na gorąco, gotuje się nawet quiche owocowe. Najpopularniejsze to quiche z kurczakiem i grzybami, quiche z łososiem i szpinakiem, quiche ze szpinakiem i serem, quiche z łososiem i brokułami, quiche z szynką i serem, quiche z grzybami, quiche z łososiem, quiche z owocami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g