skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania bułki, oczyść orzechy włoskie.
Krok 2:

Przygotuj nadzienie do chleba pita: połącz masę serową ze śmietaną i mieszaj, aż będzie gładka, lepiej jest wziąć tłustą śmietanę do tego przepisu. Zetrzyj jabłka na grubej tarce, dodaj cynamon i cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Umieść orzechy włoskie w torbie i posiekaj wałkiem do ciasta, ale niezbyt drobno.
Krok 3:

Zaczynamy zbierać bułkę. Na stole kuchennym układamy chleb pita i nakładamy pierwszą warstwę twarogu ze śmietaną. Rozprowadzamy równomiernie po całym chlebie pita, pozostawiamy Pasek chleba pita o szerokości 8-10 cm niewypełniony nadzieniem, a drugą warstwę – jabłko-równomiernie nakładamy zużytą masę jabłkową na warstwę twarogu. Trzecią warstwą rozprowadzamy posiekane orzechy włoskie.
Krok 4:

Chleb pita z nadzieniem zwija się w rolkę i przenosi na blachę do pieczenia, uprzednio pokrytą papierem do pieczenia. Ubij jajko widelcem i posmaruj Pasek chleba pita bez nadzienia ubitym jajkiem, przymocuj rolkę na wierzchu. Resztę jajka smarujemy całą powierzchnią bułki i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Niech pieczona bułka ostygnie, pokrój na porcje i podawaj.
Krok 5:

Bułka pita z jabłkiem i twarogiem jest bardzo soczysta. Zawiera minimalną ilość cukru i ciasta, dzięki czemu jest niskokaloryczny. Pyszny jesienny deser jest gotowy! Smacznego!
każda pora roku ma swoje własne potrawy. Zawsze czekam na początek jesieni-czas dojrzewania w mojej daczy pysznych i zdrowych jabłek, z których przygotowuję jesienny deser, który tak bardzo lubiła moja rodzina. Bułka okazuje się szybko, bez majstrowania przy cieście, smaczna i bardzo soczysta, jabłka można zastąpić gruszkami. Mam nadzieję, że spodoba ci się ten prosty przepis i często będziesz go gotować i zachwycać krewnych i przyjaciół niepowtarzalnym smakiem jabłka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal / 100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal / 100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal / 100g


