bułka pita z jabłkiem, orzechami i twarogiem

Szybki w przygotowaniu, pyszny i soczysty domowy deser. Bułka pita z jabłkiem i twarogiem to bardzo smaczny i zdrowy deser. Odkąd znalazłem ten przepis w Internecie, moi domownicy nie chcą ani ciast, ani ciast, tak bardzo mi się podobał i stał się ulubieńcem mojej rodziny.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 44 % 12 g
153 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania bułki, oczyść orzechy włoskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie do chleba pita: połącz masę serową ze śmietaną i mieszaj, aż będzie gładka, lepiej jest wziąć tłustą śmietanę do tego przepisu. Zetrzyj jabłka na grubej tarce, dodaj cynamon i cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Umieść orzechy włoskie w torbie i posiekaj wałkiem do ciasta, ale niezbyt drobno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zaczynamy zbierać bułkę. Na stole kuchennym układamy chleb pita i nakładamy pierwszą warstwę twarogu ze śmietaną. Rozprowadzamy równomiernie po całym chlebie pita, pozostawiamy Pasek chleba pita o szerokości 8-10 cm niewypełniony nadzieniem, a drugą warstwę – jabłko-równomiernie nakładamy zużytą masę jabłkową na warstwę twarogu. Trzecią warstwą rozprowadzamy posiekane orzechy włoskie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Chleb pita z nadzieniem zwija się w rolkę i przenosi na blachę do pieczenia, uprzednio pokrytą papierem do pieczenia. Ubij jajko widelcem i posmaruj Pasek chleba pita bez nadzienia ubitym jajkiem, przymocuj rolkę na wierzchu. Resztę jajka smarujemy całą powierzchnią bułki i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Niech pieczona bułka ostygnie, pokrój na porcje i podawaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bułka pita z jabłkiem i twarogiem jest bardzo soczysta. Zawiera minimalną ilość cukru i ciasta, dzięki czemu jest niskokaloryczny. Pyszny jesienny deser jest gotowy! Smacznego!

każda pora roku ma swoje własne potrawy. Zawsze czekam na początek jesieni-czas dojrzewania w mojej daczy pysznych i zdrowych jabłek, z których przygotowuję jesienny deser, który tak bardzo lubiła moja rodzina. Bułka okazuje się szybko, bez majstrowania przy cieście, smaczna i bardzo soczysta, jabłka można zastąpić gruszkami. Mam nadzieję, że spodoba ci się ten prosty przepis i często będziesz go gotować i zachwycać krewnych i przyjaciół niepowtarzalnym smakiem jabłka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal / 100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal / 100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal / 100g

Podobne przepisy