manna waniliowa na kefirze bez mąki z kremem śmietanowym

proste, szybkie i takie pyszne! Plus przydatny dodatek; -). Bardzo smaczna, delikatna manna, która po prostu rozpływa się w ustach. A wykonany w formie mini ciasta staje się szczególnie delikatny i soczysty! A co najważniejsze, przygotowanie Manny jest bardzo łatwe i proste-każdy może poradzić sobie z tym przepisem! Forma zastosowana w przepisie ma Wymiary DxSxW - 21x21x5 cm
Aliska fireAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 76 % 42 g
264 kcal
IG: 5 / 24 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Jeśli masz ochotę na masło lub po prostu chcesz dietetycznego ciasta, zastąp masło 2 jajkami), tj. w rezultacie w przepisie będą 4 szt.jajka, ale nie będzie masła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj semolinę z kefirem, pozostaw na 30 minut. !!zamiast kefiru możesz wziąć sfermentowane mleko, jogurt - ogólnie każdy sfermentowany produkt mleczny o odpowiedniej gęstości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka widelcem/trzepaczką (nie mikserem!) z cukrem

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Roztop masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj sól, sodę (nie gaszoną), wanilinę, stopione masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj masę jajeczną z kefirem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj formę masłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto do formy i natychmiast wyślij do podgrzanego do 180 gr. piekarnik przez 20-25 minut (w zależności od piekarnika i chęci uzyskania mniej lub bardziej rumianej skórki). !!Ważne jest, aby pamiętać, że jeśli gotujesz w silikonowej formie, musisz najpierw umieścić ją na ruszcie/blasze do pieczenia przed napełnieniem formy ciastem, w przeciwnym razie będzie to bardzo problematyczne))

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po upływie czasu wyjmujemy ciasto, pozostawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy z formy na talerz. !!Jeśli masz silikonową formę, jest to bardzo wygodne, ponieważ ciasto wyjmuje się z niej po prostu obracając formę.)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dekorujemy schłodzone ciasto w zależności od pragnienia i wyobraźni)) na przykład możesz posypać ciasto cukrem pudrem lub nic nie robić, ale po prostu pokroić na porcje i zacząć jeść))

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dla & quot; mini ciasto & quot; śmietanę ubić z cukrem. Jeśli ciasto jeszcze nie ostygło, krem należy włożyć do lodówki. !!Ogólnie rzecz biorąc, jako krem do "mini-ciasta" możesz wziąć dowolny ulubiony krem, na przykład skondensowane mleko ubite z masłem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przeciąć schłodzone ciasto na pół i posmarować śmietaną. W razie potrzeby dolne & quot; ciasto & quot; można namoczyć w dowolnym syropie dla soczystości, chociaż moim zdaniem nie jest to wcale konieczne, & quot; mini ciasto" i bez tego okaże się bardzo delikatne))

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Natłuszczonego ciasta nie trzeba wkładać do lodówki. Lepiej po prostu zostawić go na stole - dzięki temu śmietana wchłonie się w mannę, a mini ciasto po prostu rozpłynie się w ustach!)

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Mannika, którą posypałam proszkiem, zrobiłam z ilości składników wskazanej w przepisie(na zdjęciu po prawej). Do manny, z której zrobiłam & quot; mini ciasto& quot;, ilość składników zwiększyłam o 1,5 razy.

cóż, na koniec chcę zaoferować kilka opłacalnych opcji podawania / gotowania Manny:

Opcja 1. Z dżemem-odetnij kawałek, połóż go na talerzu i obficie polej ulubionym dżemem.

Opcja 2. Z wypełniaczami - do gotowego ciasta można dodać jakieś wypełniacze, ale nie ciężkie — w przeciwnym razie osiądą na dnie (ciasto jest płynne) i spalą się. Możesz dodać na przykład płatki kokosowe, startą skórkę z cytryny lub cynamon.

Opcja 3. Z kwaśną śmietaną "fondant" - wystarczy posmarować wierzch schłodzonej Manny kwaśną śmietaną ubitą z cukrem.

opcja 4. Z lukrem - dla miłośników czekolady - możesz polać gotową mannę polewą czekoladową.Aby to zrobić, będziesz potrzebować:

krem-100 ml
czarna czekolada-gr.

1. Na małej patelni zagotuj śmietanę, ale nie gotuj. Włóż posiekaną czekoladę do osobnej miski.
2. Wlej gorącą śmietanę na czekoladę i bardzo dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka, błyszcząca glazura bez grudek.
3. Lekko ostudź lukier i polej nasze ciasto.

opcje zgłoszenia od Olgi Ateńskiej)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy