skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Jeśli masz ochotę na masło lub po prostu chcesz dietetycznego ciasta, zastąp masło 2 jajkami), tj. w rezultacie w przepisie będą 4 szt.jajka, ale nie będzie masła.
Krok 2:
Wymieszaj semolinę z kefirem, pozostaw na 30 minut. !!zamiast kefiru możesz wziąć sfermentowane mleko, jogurt - ogólnie każdy sfermentowany produkt mleczny o odpowiedniej gęstości.
Krok 3:
Ubij jajka widelcem/trzepaczką (nie mikserem!) z cukrem
Krok 4:
Roztop masło.
Krok 5:
Następnie dodaj sól, sodę (nie gaszoną), wanilinę, stopione masło.
Krok 6:
Wymieszaj masę jajeczną z kefirem.
Krok 7:
Posmaruj formę masłem.
Krok 8:
Wlej ciasto do formy i natychmiast wyślij do podgrzanego do 180 gr. piekarnik przez 20-25 minut (w zależności od piekarnika i chęci uzyskania mniej lub bardziej rumianej skórki). !!Ważne jest, aby pamiętać, że jeśli gotujesz w silikonowej formie, musisz najpierw umieścić ją na ruszcie/blasze do pieczenia przed napełnieniem formy ciastem, w przeciwnym razie będzie to bardzo problematyczne))
Krok 9:
Po upływie czasu wyjmujemy ciasto, pozostawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy z formy na talerz. !!Jeśli masz silikonową formę, jest to bardzo wygodne, ponieważ ciasto wyjmuje się z niej po prostu obracając formę.)
Krok 10:
Następnie dekorujemy schłodzone ciasto w zależności od pragnienia i wyobraźni)) na przykład możesz posypać ciasto cukrem pudrem lub nic nie robić, ale po prostu pokroić na porcje i zacząć jeść))
Krok 11:
Dla & quot; mini ciasto & quot; śmietanę ubić z cukrem. Jeśli ciasto jeszcze nie ostygło, krem należy włożyć do lodówki. !!Ogólnie rzecz biorąc, jako krem do "mini-ciasta" możesz wziąć dowolny ulubiony krem, na przykład skondensowane mleko ubite z masłem.
Krok 12:
Przeciąć schłodzone ciasto na pół i posmarować śmietaną. W razie potrzeby dolne & quot; ciasto & quot; można namoczyć w dowolnym syropie dla soczystości, chociaż moim zdaniem nie jest to wcale konieczne, & quot; mini ciasto" i bez tego okaże się bardzo delikatne))
Krok 13:
Natłuszczonego ciasta nie trzeba wkładać do lodówki. Lepiej po prostu zostawić go na stole - dzięki temu śmietana wchłonie się w mannę, a mini ciasto po prostu rozpłynie się w ustach!)
Krok 14:
Mannika, którą posypałam proszkiem, zrobiłam z ilości składników wskazanej w przepisie(na zdjęciu po prawej). Do manny, z której zrobiłam & quot; mini ciasto& quot;, ilość składników zwiększyłam o 1,5 razy.
cóż, na koniec chcę zaoferować kilka opłacalnych opcji podawania / gotowania Manny:
Opcja 1. Z dżemem-odetnij kawałek, połóż go na talerzu i obficie polej ulubionym dżemem.
Opcja 2. Z wypełniaczami - do gotowego ciasta można dodać jakieś wypełniacze, ale nie ciężkie — w przeciwnym razie osiądą na dnie (ciasto jest płynne) i spalą się. Możesz dodać na przykład płatki kokosowe, startą skórkę z cytryny lub cynamon.
Opcja 3. Z kwaśną śmietaną "fondant" - wystarczy posmarować wierzch schłodzonej Manny kwaśną śmietaną ubitą z cukrem.
opcja 4. Z lukrem - dla miłośników czekolady - możesz polać gotową mannę polewą czekoladową.Aby to zrobić, będziesz potrzebować:
krem-100 ml
czarna czekolada-gr.
1. Na małej patelni zagotuj śmietanę, ale nie gotuj. Włóż posiekaną czekoladę do osobnej miski.
2. Wlej gorącą śmietanę na czekoladę i bardzo dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka, błyszcząca glazura bez grudek.
3. Lekko ostudź lukier i polej nasze ciasto.
opcje zgłoszenia od Olgi Ateńskiej)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g