skład / składniki
metoda gotowania
gotuj grzyby (10 minut).
włóż sos do ognia, gotuj przez 5-8 minut.
jeśli sos jest płynny, rozcieńczyć 1 łyżeczkę. mąka w niewielkiej ilości wody i wlać do sosu, dobrze wymieszać.
pokrój szynkę, cebulę, grzyby, oliwki. Zetrzyj ser.
posyp powierzchnię roboczą mąką.
rozwałkuj ciasto. Połóż na blasze do pieczenia.
posmaruj ciasto sosem.
ułożyć cebulę, szynkę, salami, pieczarki, posypać serem i udekorować oliwkami.
piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 18-20 min.
ciasto francuskie-ciasto używane do pieczenia ciast francuskich, bułek, samsy, innych produktów kulinarnych — ptysiów. Charakterystyczną cechą ciasta francuskiego jest to, że jego głównym składnikiem jest olej (zwierzęcy lub roślinny), który waży prawie tyle samo, co mąka. Ptysie w profesjonalnym języku kulinarnym można nazwać samym ciastem.
ciasto francuskie może być drożdżowe, sodowe lub przaśne. W każdym razie głównym składnikiem takiego ciasta, oprócz mąki, są różne rodzaje tłuszczów zwierzęcych i roślinnych (Zwykle masło, rzadziej margaryna na bazie oleju roślinnego). Dzięki zawartości poszczególnych warstw tłuszczu, który przestaje być płynny w temperaturze pokojowej 20 °C, uzyskuje się warstwowanie ciasta.
w procesie gotowania cienkie warstwy ciasta przeplatają się z warstwami tłuszczu, powstała "kanapka" jest wielokrotnie zwijana i składana w celu zwiększenia liczby warstw. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo pracochłonne, ponieważ konieczne jest rozwałkowanie cienkiej warstwy, w żadnym wypadku nie pozwalając na podmuchy. Podczas procesu walcowania ciasto powinno pozostać chłodne, dla którego po wykonaniu każdej warstwy jest chłodzone
mrożone gotowe ciasto francuskie (półprodukty) do domowych wypieków można kupić w sklepach spożywczych.
ciasto francuskie różni się od ciasta filo (używanego w szczególności do produkcji baklawy), chociaż w niektórych produktach kulinarnych te dwa rodzaje ciasta mogą się zastępować. Do produkcji filo używa się mniej tłuszczu i więcej mąki, a ciasto jest bardziej chrupiące i kruche.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Salami - 568 kcal/100g