skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Przede wszystkim przygotowujemy wszystkie niezbędne puste miejsca. Cebulę kroimy w drobną kostkę, użyjemy jej w mięsie mielonym, a następnie kroimy pomidory w kostkę, do tego dania lepiej nadaje się duża odmiana. Po pokrojeniu cebuli i pomidorów pokrój bakłażana, oddziel ogony i pokrój w pierścienie o grubości 1 centymetra. Powstałe kawałki są przenoszone do miski i intensywnie solone na wypadek, gdyby bakłażan był zbyt gorzki.
Krok 2:
2. Następnym krokiem jest przygotowanie niezbędnych produktów do sosu. Przede wszystkim pocieramy parmezan, potrzebujemy pół szklanki startego sera. Następnie przygotowujemy również przyprawy, możesz kupić gotowe w sklepie lub zrobić je własnymi rękami (zmielić je w moździerzu).
Krok 3:
3. Po wykonaniu wszystkich niezbędnych półfabrykatów przystępujemy do gotowania. Wlej oliwę / olej słonecznikowy na już rozgrzaną patelnię i dodaj cebulę, a następnie usmaż. Po uzyskaniu złotego koloru dodaj mięso mielone i doprowadź mieszaninę do ugotowania.
Krok 4:
4. Następnym krokiem jest dodanie pokrojonych w kostkę pomidorów, przypraw, posiekanego czosnku, mięty i liści laurowych do powstałego mięsa mielonego. Również na tym etapie konieczne będzie pieprz i sól do smaku. Następnie przykryj mięso mielone pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Podczas duszenia mięsa zajmiemy się przygotowaniem bakłażana. Po długim pobycie w soli pierścienie należy umyć wodą i wysuszyć, resztkowa gorycz z nich powinna dzięki tej metodzie wyjść.
Krok 5:
5. Po 15 minutach przenieś powstałe mięso mielone do pojemnika (nie wlewaj, przenoś) i wlej niewielką ilość mąki na osobny talerz, aby następnie zawinąć w nim pierścienie bakłażana. Następnie przenosimy te pierścienie na deskę, aby stały przez kilka minut. Po zaparzeniu pierścieni bakłażana smażymy je na patelni z każdej strony przez jedną minutę.
Krok 6:
6. Zaczynamy układać smażone pierścienie na blasze do pieczenia w taki sposób, aby pasowały do siebie. Połóż wcześniej ugotowane mięso mielone na wierzchu i wyrównaj warstwę. Następnie rozłóż drugą warstwę bakłażana i kolejną warstwę mięsa mielonego.
Krok 7:
7. Po przygotowaniu bazy musaki przechodzimy do sosu. Wymieszaj jedno jajko i pół szklanki podgrzanego mleka w blenderze. Następnie w rondelku rozgrzej olej słonecznikowy i dodaj tam trochę mąki. Gdy masło i mąka zostaną usmażone, wlej wcześniej powstałą mieszaninę mleka z jajkiem, wlej tam ser, zioła i dobrze wymieszaj. Powstały sos wylewa się na blachę do pieczenia z mięsem mielonym i wyrównuje, jak wszystkie poprzednie warstwy
Krok 8:
8. Wreszcie, po zakończeniu wszystkich powyższych kroków, Wysyłamy nasze danie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Po określonym czasie musaka może zostać wyciągnięta i skosztowana. Smacznego!
oczywiście nazwa "armeńska lasagne" powinna być cytowana, ale w pełni oddaje emocje związane z degustacją! W rzeczywistości Musaka (lub Musaha) naprawdę bardzo przypomina lasagne z jagnięciną i pomidorami, tylko bez ciasta. Bakłażan pełni tutaj swoją rolę, a bakłażan jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy!
źródło: https://www.youtube.com/channel/UCvyRUFuOwNLou5-y6XmiB6w/playlists
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g