Musaka z jagnięciną, pomidorami i ziołami

danie, które jest idealne dla miłośników domowej kuchni! Dziś na porządku dziennym jest kolejny fajny przepis i nazywa się musaka z jagnięciny lub po prostu - ormiańska lasagne. Ten przepis jest odpowiedni dla tych, którzy lubią spędzać czas na gotowaniu w poszukiwaniu nowych ciekawych potraw i niezwykłych rozwiązań smakowych.
Stary SamAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 61 % 20 g
węglowodany 12 % 4 g
231 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Przede wszystkim przygotowujemy wszystkie niezbędne puste miejsca. Cebulę kroimy w drobną kostkę, użyjemy jej w mięsie mielonym, a następnie kroimy pomidory w kostkę, do tego dania lepiej nadaje się duża odmiana. Po pokrojeniu cebuli i pomidorów pokrój bakłażana, oddziel ogony i pokrój w pierścienie o grubości 1 centymetra. Powstałe kawałki są przenoszone do miski i intensywnie solone na wypadek, gdyby bakłażan był zbyt gorzki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Następnym krokiem jest przygotowanie niezbędnych produktów do sosu. Przede wszystkim pocieramy parmezan, potrzebujemy pół szklanki startego sera. Następnie przygotowujemy również przyprawy, możesz kupić gotowe w sklepie lub zrobić je własnymi rękami (zmielić je w moździerzu).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Po wykonaniu wszystkich niezbędnych półfabrykatów przystępujemy do gotowania. Wlej oliwę / olej słonecznikowy na już rozgrzaną patelnię i dodaj cebulę, a następnie usmaż. Po uzyskaniu złotego koloru dodaj mięso mielone i doprowadź mieszaninę do ugotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4. Następnym krokiem jest dodanie pokrojonych w kostkę pomidorów, przypraw, posiekanego czosnku, mięty i liści laurowych do powstałego mięsa mielonego. Również na tym etapie konieczne będzie pieprz i sól do smaku. Następnie przykryj mięso mielone pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Podczas duszenia mięsa zajmiemy się przygotowaniem bakłażana. Po długim pobycie w soli pierścienie należy umyć wodą i wysuszyć, resztkowa gorycz z nich powinna dzięki tej metodzie wyjść.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Po 15 minutach przenieś powstałe mięso mielone do pojemnika (nie wlewaj, przenoś) i wlej niewielką ilość mąki na osobny talerz, aby następnie zawinąć w nim pierścienie bakłażana. Następnie przenosimy te pierścienie na deskę, aby stały przez kilka minut. Po zaparzeniu pierścieni bakłażana smażymy je na patelni z każdej strony przez jedną minutę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. Zaczynamy układać smażone pierścienie na blasze do pieczenia w taki sposób, aby pasowały do siebie. Połóż wcześniej ugotowane mięso mielone na wierzchu i wyrównaj warstwę. Następnie rozłóż drugą warstwę bakłażana i kolejną warstwę mięsa mielonego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7. Po przygotowaniu bazy musaki przechodzimy do sosu. Wymieszaj jedno jajko i pół szklanki podgrzanego mleka w blenderze. Następnie w rondelku rozgrzej olej słonecznikowy i dodaj tam trochę mąki. Gdy masło i mąka zostaną usmażone, wlej wcześniej powstałą mieszaninę mleka z jajkiem, wlej tam ser, zioła i dobrze wymieszaj. Powstały sos wylewa się na blachę do pieczenia z mięsem mielonym i wyrównuje, jak wszystkie poprzednie warstwy

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8. Wreszcie, po zakończeniu wszystkich powyższych kroków, Wysyłamy nasze danie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Po określonym czasie musaka może zostać wyciągnięta i skosztowana. Smacznego!

oczywiście nazwa "armeńska lasagne" powinna być cytowana, ale w pełni oddaje emocje związane z degustacją! W rzeczywistości Musaka (lub Musaha) naprawdę bardzo przypomina lasagne z jagnięciną i pomidorami, tylko bez ciasta. Bakłażan pełni tutaj swoją rolę, a bakłażan jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy!
źródło: https://www.youtube.com/channel/UCvyRUFuOwNLou5-y6XmiB6w/playlists

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy