słodkie bułeczki drożdżowe nadziewane makiem

Stwórz słoneczny nastrój i rozkosz smakową! wiejski przepis na bujne i absolutnie niesamowite wypieki, które z pewnością pokochają wielu i mile zaskoczą swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 65 % 40 g
310 kcal
IG: 8 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować niezwykle miękkie bułeczki z ciasta drożdżowego, przygotowujemy niezbędne produkty, a następnie wlewamy trzysta mililitrów ciepłego mleka do miarki i wlewamy dziesięć gramów szybko działających suchych drożdży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cztery łyżki cukru do kubka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy kubek na bok, aby aktywować drożdże.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij wrzącą wodą dwieście gramów maku spożywczego wlanego do miski i przykryj pokrywką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij dwa jaja kurze do dużej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pięćdziesiąt gramów masła do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj jedną łyżeczkę soli do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej aktywowaną mieszaninę drożdży do wspólnej miski i dokładnie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W częściach przesiej siedemset gramów mąki do miski przez sito i wymieszaj trzepaczką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagniataj ciasto rękami i uformuj je w bryłę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż ciasto uformowane w grudkę na stole posypanym niewielką ilością mąki i bardzo dobrze zagniataj rękami przez około dziesięć minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj wnętrze dużej miski odrobiną oleju roślinnego.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż ciasto w misce, wlej jedną łyżkę oleju roślinnego na wierzch i przykryj ręcznikiem, umieść na godzinę w ciepłym miejscu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Spuść nadmiar wody z miski z dobrze spuchniętym makiem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Jeszcze raz zalej mak wrzącą wodą i przykryj pokrywką, pozwól mu trochę ostygnąć.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przefiltruj mak o zwiększonej objętości przez sito, spuść nadmiar wody i przenieś go z powrotem do miski.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wlej sto pięćdziesiąt gramów cukru do miski z makiem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dokładnie wymieszaj mak z cukrem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zmiel mak blenderem na pastowatą masę.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dodaj trzydzieści gramów stopionego masła do miski z makiem.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wlej cztery łyżki mleka do miski z makiem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Przenosimy pastowatą masę do rondla i włączając piec, stawiamy go na małym ogniu.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Oddziel białko jaja od żółtka.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Dokładnie ubij białko, aby nici białkowe nie rozciągały się.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Dodaj ubite białko do patelni do maku.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Ciągle mieszając, aby mak się nie przypalił, przygotowujemy nadzienie do bułek na małym ogniu przez około trzy minuty i wyłączamy piec.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Po godzinie posyp stół odrobiną mąki, rozłóż ciasto z dużej miski i dobrze ugniataj.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta na duże ciasto o grubości jednego centymetra.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Rozłóż przygotowane nadzienie makowe na tortilli i równomiernie je rozprowadź.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Dość mocno zawiń ciasto z nadzieniem w rolkę.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Dobrze przyklej górę i boki rolki.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Pokrój rolkę na w przybliżeniu równe części o wielkości dwóch i pół do trzech centymetrów, dociśnij je nożem i rozłóż na blasze do pieczenia nasmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Blachę do pieczenia z bułkami odstawiamy na czterdzieści minut.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Przygotuj płynną mieszankę żółtka z czterema łyżkami mleka.

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    Dobrze wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka i uzyskaj lezon.

  39. Krok 39:

    Krok 39.

    Po czterdziestu minutach smarujemy bułki gotowanym lodem i wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni. Podczas pieczenia bułek przygotowujemy krem z ubitych stu pięćdziesięciu gramów kwaśnej śmietany z jedną łyżką cukru pudru.

  40. Krok 40:

    Krok 40.

    Po dwudziestu pięciu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z bułkami z piekarnika i smarujemy je gotowaną śmietaną.

  41. Krok 41:

    Krok 41.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Miłej herbaty dla wszystkich!

Makowe bułeczki na cieście drożdżowym – słoneczny nastrój i rozkosz smakowa! Chcesz rozpieszczać rodzinę przewiewnymi, słodkimi, pożywnymi i zdrowymi wypiekami? Przygotuj im rumiane bułeczki Makowe na cieście drożdżowym, które łagodzą napięcie nerwowe, bezsenność, kaszel, zaburzenia krążenia i choroby skóry. Ten przepis jest prosty, niedrogi i łatwy do przygotowania. Taki deser zgromadzi wszystkich domowników przy stole i zachwyci ich wyrafinowanym smakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy