skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować niezwykle miękkie bułeczki z ciasta drożdżowego, przygotowujemy niezbędne produkty, a następnie wlewamy trzysta mililitrów ciepłego mleka do miarki i wlewamy dziesięć gramów szybko działających suchych drożdży.
Krok 2:
Dodaj cztery łyżki cukru do kubka.
Krok 3:
Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy kubek na bok, aby aktywować drożdże.
Krok 4:
Napełnij wrzącą wodą dwieście gramów maku spożywczego wlanego do miski i przykryj pokrywką.
Krok 5:
Rozbij dwa jaja kurze do dużej miski.
Krok 6:
Dodaj pięćdziesiąt gramów masła do miski.
Krok 7:
Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.
Krok 8:
Dodaj jedną łyżeczkę soli do miski.
Krok 9:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 10:
Wlej aktywowaną mieszaninę drożdży do wspólnej miski i dokładnie wymieszaj.
Krok 11:
W częściach przesiej siedemset gramów mąki do miski przez sito i wymieszaj trzepaczką.
Krok 12:
Zagniataj ciasto rękami i uformuj je w bryłę.
Krok 13:
Rozłóż ciasto uformowane w grudkę na stole posypanym niewielką ilością mąki i bardzo dobrze zagniataj rękami przez około dziesięć minut.
Krok 14:
Posmaruj wnętrze dużej miski odrobiną oleju roślinnego.
Krok 15:
Rozłóż ciasto w misce, wlej jedną łyżkę oleju roślinnego na wierzch i przykryj ręcznikiem, umieść na godzinę w ciepłym miejscu.
Krok 16:
Spuść nadmiar wody z miski z dobrze spuchniętym makiem.
Krok 17:
Jeszcze raz zalej mak wrzącą wodą i przykryj pokrywką, pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 18:
Przefiltruj mak o zwiększonej objętości przez sito, spuść nadmiar wody i przenieś go z powrotem do miski.
Krok 19:
Wlej sto pięćdziesiąt gramów cukru do miski z makiem.
Krok 20:
Dokładnie wymieszaj mak z cukrem.
Krok 21:
Zmiel mak blenderem na pastowatą masę.
Krok 22:
Dodaj trzydzieści gramów stopionego masła do miski z makiem.
Krok 23:
Wlej cztery łyżki mleka do miski z makiem.
Krok 24:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 25:
Przenosimy pastowatą masę do rondla i włączając piec, stawiamy go na małym ogniu.
Krok 26:
Oddziel białko jaja od żółtka.
Krok 27:
Dokładnie ubij białko, aby nici białkowe nie rozciągały się.
Krok 28:
Dodaj ubite białko do patelni do maku.
Krok 29:
Ciągle mieszając, aby mak się nie przypalił, przygotowujemy nadzienie do bułek na małym ogniu przez około trzy minuty i wyłączamy piec.
Krok 30:
Po godzinie posyp stół odrobiną mąki, rozłóż ciasto z dużej miski i dobrze ugniataj.
Krok 31:
Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta na duże ciasto o grubości jednego centymetra.
Krok 32:
Rozłóż przygotowane nadzienie makowe na tortilli i równomiernie je rozprowadź.
Krok 33:
Dość mocno zawiń ciasto z nadzieniem w rolkę.
Krok 34:
Dobrze przyklej górę i boki rolki.
Krok 35:
Pokrój rolkę na w przybliżeniu równe części o wielkości dwóch i pół do trzech centymetrów, dociśnij je nożem i rozłóż na blasze do pieczenia nasmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego.
Krok 36:
Blachę do pieczenia z bułkami odstawiamy na czterdzieści minut.
Krok 37:
Przygotuj płynną mieszankę żółtka z czterema łyżkami mleka.
Krok 38:
Dobrze wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka i uzyskaj lezon.
Krok 39:
Po czterdziestu minutach smarujemy bułki gotowanym lodem i wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni. Podczas pieczenia bułek przygotowujemy krem z ubitych stu pięćdziesięciu gramów kwaśnej śmietany z jedną łyżką cukru pudru.
Krok 40:
Po dwudziestu pięciu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z bułkami z piekarnika i smarujemy je gotowaną śmietaną.
Krok 41:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Miłej herbaty dla wszystkich!
Makowe bułeczki na cieście drożdżowym – słoneczny nastrój i rozkosz smakowa! Chcesz rozpieszczać rodzinę przewiewnymi, słodkimi, pożywnymi i zdrowymi wypiekami? Przygotuj im rumiane bułeczki Makowe na cieście drożdżowym, które łagodzą napięcie nerwowe, bezsenność, kaszel, zaburzenia krążenia i choroby skóry. Ten przepis jest prosty, niedrogi i łatwy do przygotowania. Taki deser zgromadzi wszystkich domowników przy stole i zachwyci ich wyrafinowanym smakiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g