skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotowanie ciasta. Zetrzyj żółtka z cukrem i dodaj do zmiękczonego masła. Następnie dodaj śmietanę, sól i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeśli nie ma proszku do pieczenia, możesz użyć 0,5 łyżeczki sody. Zagnieść ciasto i upiec na natłuszczonej blasze do pieczenia ciasta. Powinno być gdzieś 3 ciasta.
W przypadku kremu konieczne jest zmielenie suszonych śliwek w maszynce do mięsa. Ubij zmiękczone masło z ½ szklanki cukru pudru i wymieszaj ze śmietaną, ubij z ½ szklanki cukru pudru. Dodaj tę mieszaninę do posiekanych suszonych śliwek i wlej tam posiekane orzechy włoskie. Wszystko dobrze wymieszaj.
gotowe ciasta posmaruj kremem.
wierzch i boki ciasta pokrywamy białkiem jajka ubitym z ½ szklanki cukru pudru. Na wierzchu ciasta można udekorować startą czekoladą i jąderkami orzechów włoskich. Gotowe ciasto wysyłamy do lodówki do impregnacji na co najmniej 5 godzin, a jeszcze lepiej na noc.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g