ciasto ze śliwkami z kwaśną śmietaną i orzechami

ciasto na specjalne okazje jest niezwykle smaczne i oryginalne! Chcę podzielić się przepisem kulinarnym na tort urodzinowy ze śliwkami. Przygotowuję to ciasto w większości przypadków na nowy rok i święta Bożego Narodzenia. Formę do ciasta można wybrać inną zarówno w formie choinki, jak i serca, lub po prostu klasyczną. I dodaj pozostałe okruchy z ciastem do śmietany. Oczywiście przygotowanie posiłku zajmie dużo wysiłku i czasu, ale wynik jest tego wart. Ciasto okazuje się bardzo smaczne, spróbuj i nie zawiedziesz się.
morkofkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 29 % 22 g
węglowodany 64 % 49 g
399 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.

przygotowanie ciasta. Zetrzyj żółtka z cukrem i dodaj do zmiękczonego masła. Następnie dodaj śmietanę, sól i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeśli nie ma proszku do pieczenia, możesz użyć 0,5 łyżeczki sody. Zagnieść ciasto i upiec na natłuszczonej blasze do pieczenia ciasta. Powinno być gdzieś 3 ciasta.

W przypadku kremu konieczne jest zmielenie suszonych śliwek w maszynce do mięsa. Ubij zmiękczone masło z ½ szklanki cukru pudru i wymieszaj ze śmietaną, ubij z ½ szklanki cukru pudru. Dodaj tę mieszaninę do posiekanych suszonych śliwek i wlej tam posiekane orzechy włoskie. Wszystko dobrze wymieszaj.
gotowe ciasta posmaruj kremem.

wierzch i boki ciasta pokrywamy białkiem jajka ubitym z ½ szklanki cukru pudru. Na wierzchu ciasta można udekorować startą czekoladą i jąderkami orzechów włoskich. Gotowe ciasto wysyłamy do lodówki do impregnacji na co najmniej 5 godzin, a jeszcze lepiej na noc.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy