skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania szynki potrzebujemy całej tuszy z kurczaka.
Krok 2:
Najpierw musisz zdjąć skórę z kurczaka, jest to bardzo proste. Z tyłu kurczaka wykonujemy głębokie nacięcie, odsuwamy skórę, pomagając sobie nożem oddzielić skórę od mięsa.
Krok 3:
Przejdź do nóg i skrzydeł.
Krok 4:
Odwróć kurczaka i oddziel skórę od piersi. Ściągamy skórę ze skrzydeł i nóg, pomagając miejscami nożem. Jeśli nagle skóra gdzieś trochę się rozerwie, to w porządku!
Krok 5:
Z gołej tuszy odcinamy całe mięso i kroimy na małe kawałki.
Krok 6:
Szynkę gotowałam z grzybami. Aby to zrobić, umyj pieczarki, posiekaj i usmaż na oleju roślinnym, dopraw lekko solą i pieprzem.
Krok 7:
Dodaj sól, pieprz do mielonego kurczaka, dodałem jeszcze 1 łyżeczkę. ze zjeżdżalnią mieszanki przypraw do kurczaka (możesz dodać więcej lub mniej przypraw lub wcale, wystarczy sól i pieprz). Wymieszaj mięso mielone.
Krok 8:
Dodaj smażone grzyby.
Krok 9:
Dokładnie wymieszaj mięso mielone i ubij trochę, aby masa stała się gęstsza.
Krok 10:
Kształtujemy naszą szynkę. Aby to zrobić, bierzemy arkusz folii, smarujemy go cienką warstwą oleju roślinnego. Rozłóż skórę na folii, próbując uformować prostokąt.
Krok 11:
Rozłóż mięso mielone na skórze.
Krok 12:
Zawiń go w skórę. Powstała rolka jest szczelnie owinięta folią.
Krok 13:
Wkładamy bułkę do formy (jeśli nie ma odpowiedniej formy, można ją upiec natychmiast na blasze do pieczenia) i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do miękkości 1-1, 5 godziny (pieczełam dokładnie 1,5 godziny)
Krok 14:
Gotową szynkę pozostawić do ostygnięcia. Aby szynka była gęstsza, kładziemy odpowiedni ładunek na szynce i wysyłamy do lodówki na 6 godzin (zostawiam na noc).
Krok 15:
Wyciągamy szynkę z lodówki i możemy ją pokroić.
Krok 16:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g