szynka z kurczaka z pieczarkami i suchymi przyprawami

Domowa szynka z kurczaka jest pyszna i zdrowa! Szynka okazała się bardzo smaczna i delikatna! Przygotowanie jest bardzo proste, jedyne, co zajmuje dużo czasu na krojenie mięsa. Jeśli masz mało czasu, myślę, że część mięsa można zmielić maszynką do mięsa lub kombajnem, a część nadal będzie musiała zostać posiekana, aby nadać teksturę. Do nadzienia nie trzeba używać grzybów, można wybrać inne ulubione warzywa, np. paprykę (lepiej ją wcześniej upiec i obrać ze skóry), suszone pomidory, gotowaną marchewkę itp. jedynym warunkiem jest, aby nie przesadzić z dodatkami, jeśli dodasz ich dużo, szynka nie zachowa dobrego kształtu.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 17 g
tłuszcze 50 % 17 g
węglowodany 0 % 0 g
225 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania szynki potrzebujemy całej tuszy z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz zdjąć skórę z kurczaka, jest to bardzo proste. Z tyłu kurczaka wykonujemy głębokie nacięcie, odsuwamy skórę, pomagając sobie nożem oddzielić skórę od mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przejdź do nóg i skrzydeł.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odwróć kurczaka i oddziel skórę od piersi. Ściągamy skórę ze skrzydeł i nóg, pomagając miejscami nożem. Jeśli nagle skóra gdzieś trochę się rozerwie, to w porządku!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z gołej tuszy odcinamy całe mięso i kroimy na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szynkę gotowałam z grzybami. Aby to zrobić, umyj pieczarki, posiekaj i usmaż na oleju roślinnym, dopraw lekko solą i pieprzem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól, pieprz do mielonego kurczaka, dodałem jeszcze 1 łyżeczkę. ze zjeżdżalnią mieszanki przypraw do kurczaka (możesz dodać więcej lub mniej przypraw lub wcale, wystarczy sól i pieprz). Wymieszaj mięso mielone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj smażone grzyby.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie wymieszaj mięso mielone i ubij trochę, aby masa stała się gęstsza.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kształtujemy naszą szynkę. Aby to zrobić, bierzemy arkusz folii, smarujemy go cienką warstwą oleju roślinnego. Rozłóż skórę na folii, próbując uformować prostokąt.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż mięso mielone na skórze.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zawiń go w skórę. Powstała rolka jest szczelnie owinięta folią.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wkładamy bułkę do formy (jeśli nie ma odpowiedniej formy, można ją upiec natychmiast na blasze do pieczenia) i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do miękkości 1-1, 5 godziny (pieczełam dokładnie 1,5 godziny)

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotową szynkę pozostawić do ostygnięcia. Aby szynka była gęstsza, kładziemy odpowiedni ładunek na szynce i wysyłamy do lodówki na 6 godzin (zostawiam na noc).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyciągamy szynkę z lodówki i możemy ją pokroić.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy