skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Roztop masło i ostudź. Połącz jajko z cukrem i ubij trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 2:
Dodaj 4 łyżki mleka i schłodzone masło do mieszanki jajeczno-cukrowej i ponownie wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Stopniowo przesiej mąkę do powstałej mieszanki i zagniataj elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Gotowe ciasto wkładamy do plastikowej torby i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę, aby piłka dobrze zamarzła. Bierzemy blachę do pieczenia, pokrywamy ją papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i trzy na grubej tarce.
Krok 4:
Rozłóż ciasto na blasze do pieczenia tak, aby leżało w jednej warstwie i wyślij do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na złoty kolor (około 10-15 minut). Wyjmujemy gotowe okruchy z piekarnika i pozwalamy im ostygnąć. Orzechy włoskie są czyszczone i mielone za pomocą wałka do ciasta. Otwórz słoik ze skondensowanym mlekiem i przenieś mleko do głębokiej miski.
Krok 5:
Stopniowo dodawaj orzechy włoskie i jeszcze ciepłe okruchy do mleka partiami i mieszaj, aż będą gładkie. Bierzemy dowolny pojemnik rozszerzony do góry, który przypominałby kształt stożków (użyłem szklanki) zwilżamy go wodą, aby masa dobrze odpłynęła i napełniamy szklankę masą. Odwracamy szklankę i ostrym ruchem ręki wyjmujemy przyszły stożek ze szklanki i kładziemy go na naczyniu.
Krok 6:
Posyp ciasteczka płatkami kokosowymi lub cukrem pudrem. Ciasteczka są bardzo satysfakcjonujące i mogą zastąpić ciasto noworoczne. Ciasteczka "noworoczne szyszki" są gotowe! Smacznego!
nowy rok coraz bliżej. I każda gospodyni przygotowuje się do tego z wyprzedzeniem, wybierając przepisy na przekąski, pierwsze i drugie dania, wypieki i desery. Zwracam uwagę na przepis na ciasteczka "szyszki". Przepis jest tak prosty, że może sobie z nim poradzić nawet uczeń lub początkująca gospodyni domowa. Wszystkie produkty są absolutnie niedrogie, a ciasteczka mają ciekawy smak i świąteczny wygląd.
takie ciasteczka bardzo dobrze komponują się z aromatyczną herbatą. Bardzo wygodne jest również to, że ciasto na takie ciasteczka można upiec z wyprzedzeniem (1-2 dni), aw dniu uroczystości wystarczy połączyć wszystkie składniki i uformować ciasteczka.
spróbuj-to bardzo proste i niedrogie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g