achma serowa

wariacja na temat chaczapuri, tylko bardziej sycąca i pożywna! Smacznie. Achma to bardzo smaczne danie, jedna z odmian chaczapuri (ajar chaczapuri). Ale ci, którzy monitorują swoją wagę, muszą jeść w małych ilościach, ponieważ jest dużo masła.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 13 g
tłuszcze 33 % 18 g
węglowodany 44 % 24 g
287 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.

ubij jajka wodą i solą.
dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto.
ciasto powinno być miękkie i nie lepkie.
pozostaw ciasto na pół godziny.
zetrzyj oba rodzaje sera.
roztop masło.
podziel ciasto na 6-8 części.
rozwałkuj jedną część w cienką warstwę i przykryj nią spód natłuszczonej formy. Posmaruj warstwę masłem i posyp serem.
przygotuj dwie miski. Wlej wrzącą wodę do jednego. Posolić go. Wlej zimną wodę do innej miski.
rozwałkuj warstwy ciasta na przemian, zanurz je we wrzącej wodzie na 5-10 sekund, przenieś ciasto do zimnej wody, przytrzymaj przez 3-4 sekundy, wyciśnij nadmiar wody i włóż ciasto do formy. Wyprostuj go.
obficie posmaruj każdą warstwę olejem i posyp serem.
rozłóż ostatnią warstwę. Pokrój achmę na kwadraty.
ubij jajka z mlekiem, sól i wlej na achmę.
umieść formę z achmą w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 40-45 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy