skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij jajka wodą i solą.
dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto.
ciasto powinno być miękkie i nie lepkie.
pozostaw ciasto na pół godziny.
zetrzyj oba rodzaje sera.
roztop masło.
podziel ciasto na 6-8 części.
rozwałkuj jedną część w cienką warstwę i przykryj nią spód natłuszczonej formy. Posmaruj warstwę masłem i posyp serem.
przygotuj dwie miski. Wlej wrzącą wodę do jednego. Posolić go. Wlej zimną wodę do innej miski.
rozwałkuj warstwy ciasta na przemian, zanurz je we wrzącej wodzie na 5-10 sekund, przenieś ciasto do zimnej wody, przytrzymaj przez 3-4 sekundy, wyciśnij nadmiar wody i włóż ciasto do formy. Wyprostuj go.
obficie posmaruj każdą warstwę olejem i posyp serem.
rozłóż ostatnią warstwę. Pokrój achmę na kwadraty.
ubij jajka z mlekiem, sól i wlej na achmę.
umieść formę z achmą w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 40-45 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g