Łatwe ciasto z twarogiem i malinami Scarlett
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
1.Robimy biszkopt. Okrągły kształt, o średnicy około 24 cm,przykryj papierem.Boki nie muszą być pokryte olejem, aby biszkopt mógł rosnąć.
oddziel żółtka od białek.Najpierw ubij żółtka ze stopniowym dodawaniem połowy porcji cukru pudru.Ubijaj, aż żółtka wyraźnie rozjaśnią się i zwiększą objętość.Teraz dodajemy tam mąkę, ale nie od razu, ale w kilku krokach.
2.Ubij białka.Naczynia,w których ubijamy,powinny być tak czyste i suche, jak to możliwe, bez kropli tłuszczu i wody.Najpierw ubijamy powoli, a gdy tylko zacznie się pienić, zwiększamy prędkość.Gdy białka są ubite, a miski nie wylewają się podczas obracania(mocna piana), zaczynamy dodawać pozostały cukier.Ponownie ubijamy do mocnej piany.
3.Dodaj jedną trzecią białek do żółtek i delikatnie wymieszaj łyżką od dołu do góry.Dodajemy tę masę do białek i mieszamy.
4.Włóż do formy i natychmiast do nagrzanego piekarnika.Temperatura 220 GR przez 20 minut lub w temperaturze 180 GR przez 35 minut (wszystko bardzo zależy od piekarnika)
5.Następnie wyłącz piekarnik i odstaw na pół godziny,możesz dłużej.Po ostygnięciu pokrój na 2 połówki poziomo.
6.Nadzienie jest łatwe-ubij twarożek z cukrem, który dajemy w razie potrzeby.Ktoś lubi słodycze, ktoś niezbyt.Jeśli nadzienie jest zbyt lepkie-wskazane jest rozcieńczenie odrobiną kwaśnej śmietany lub kefiru.Na pierwszym cieście rozprowadzamy połowę masy twarogu, kładziemy jagody (ponownie w razie potrzeby) i ponownie trochę twarogu.Nakładamy drugie ciasto, a na wierzch również rozprowadzamy pozostały twarożek, koniecznie także na yuokach! A najlepsze jest to, że dekorujemy dowolnymi jagodami!
wkładamy do lodówki na pół godziny i
- voila!
oddziel żółtka od białek.Najpierw ubij żółtka ze stopniowym dodawaniem połowy porcji cukru pudru.Ubijaj, aż żółtka wyraźnie rozjaśnią się i zwiększą objętość.Teraz dodajemy tam mąkę, ale nie od razu, ale w kilku krokach.
2.Ubij białka.Naczynia,w których ubijamy,powinny być tak czyste i suche, jak to możliwe, bez kropli tłuszczu i wody.Najpierw ubijamy powoli, a gdy tylko zacznie się pienić, zwiększamy prędkość.Gdy białka są ubite, a miski nie wylewają się podczas obracania(mocna piana), zaczynamy dodawać pozostały cukier.Ponownie ubijamy do mocnej piany.
3.Dodaj jedną trzecią białek do żółtek i delikatnie wymieszaj łyżką od dołu do góry.Dodajemy tę masę do białek i mieszamy.
4.Włóż do formy i natychmiast do nagrzanego piekarnika.Temperatura 220 GR przez 20 minut lub w temperaturze 180 GR przez 35 minut (wszystko bardzo zależy od piekarnika)
5.Następnie wyłącz piekarnik i odstaw na pół godziny,możesz dłużej.Po ostygnięciu pokrój na 2 połówki poziomo.
6.Nadzienie jest łatwe-ubij twarożek z cukrem, który dajemy w razie potrzeby.Ktoś lubi słodycze, ktoś niezbyt.Jeśli nadzienie jest zbyt lepkie-wskazane jest rozcieńczenie odrobiną kwaśnej śmietany lub kefiru.Na pierwszym cieście rozprowadzamy połowę masy twarogu, kładziemy jagody (ponownie w razie potrzeby) i ponownie trochę twarogu.Nakładamy drugie ciasto, a na wierzch również rozprowadzamy pozostały twarożek, koniecznie także na yuokach! A najlepsze jest to, że dekorujemy dowolnymi jagodami!
wkładamy do lodówki na pół godziny i
- voila!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g