Łatwe ciasto z twarogiem i malinami Scarlett

bogaty w witaminy piękny i niezwykle pyszny deser! Podobała mi się faktura tego deseru-lekka,przewiewna-cóż, na pewno zdmuchnie wiatr! Maliny, jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta-okaże się niesamowicie pyszne! Bardzo lekkie ciasto z twarogiem i malinami, letni deser, najważniejsze - nie ma granic wyobraźni!
JANA-C-EAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 13 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 42 % 15 g
188 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
1.Robimy biszkopt. Okrągły kształt, o średnicy około 24 cm,przykryj papierem.Boki nie muszą być pokryte olejem, aby biszkopt mógł rosnąć.

oddziel żółtka od białek.Najpierw ubij żółtka ze stopniowym dodawaniem połowy porcji cukru pudru.Ubijaj, aż żółtka wyraźnie rozjaśnią się i zwiększą objętość.Teraz dodajemy tam mąkę, ale nie od razu, ale w kilku krokach.

2.Ubij białka.Naczynia,w których ubijamy,powinny być tak czyste i suche, jak to możliwe, bez kropli tłuszczu i wody.Najpierw ubijamy powoli, a gdy tylko zacznie się pienić, zwiększamy prędkość.Gdy białka są ubite, a miski nie wylewają się podczas obracania(mocna piana), zaczynamy dodawać pozostały cukier.Ponownie ubijamy do mocnej piany.

3.Dodaj jedną trzecią białek do żółtek i delikatnie wymieszaj łyżką od dołu do góry.Dodajemy tę masę do białek i mieszamy.

4.Włóż do formy i natychmiast do nagrzanego piekarnika.Temperatura 220 GR przez 20 minut lub w temperaturze 180 GR przez 35 minut (wszystko bardzo zależy od piekarnika)

5.Następnie wyłącz piekarnik i odstaw na pół godziny,możesz dłużej.Po ostygnięciu pokrój na 2 połówki poziomo.

6.Nadzienie jest łatwe-ubij twarożek z cukrem, który dajemy w razie potrzeby.Ktoś lubi słodycze, ktoś niezbyt.Jeśli nadzienie jest zbyt lepkie-wskazane jest rozcieńczenie odrobiną kwaśnej śmietany lub kefiru.Na pierwszym cieście rozprowadzamy połowę masy twarogu, kładziemy jagody (ponownie w razie potrzeby) i ponownie trochę twarogu.Nakładamy drugie ciasto, a na wierzch również rozprowadzamy pozostały twarożek, koniecznie także na yuokach! A najlepsze jest to, że dekorujemy dowolnymi jagodami!
wkładamy do lodówki na pół godziny i
- voila!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy