babeczki z jabłkami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij trochę jajka trzepaczką i wymieszaj z cukrem. Dodaj cukier waniliowy i ponownie wymieszaj.
rozpuść masło w kuchence mikrofalowej przez 1,5 minuty, aż będzie miękkie.
jajka wymieszać z masłem i śmietaną. Wymieszać.
jabłka obrać z nasion i skórki. Pokroić w drobną kostkę. Posyp cynamonem i wymieszaj.
połącz jabłka z mieszanką jajeczno-śmietankową. Wymieszać.
dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj.
włóż ciasto jabłkowe do kokilek.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
schłodzone babeczki posyp cukrem pudrem.
rozpuść masło w kuchence mikrofalowej przez 1,5 minuty, aż będzie miękkie.
jajka wymieszać z masłem i śmietaną. Wymieszać.
jabłka obrać z nasion i skórki. Pokroić w drobną kostkę. Posyp cynamonem i wymieszaj.
połącz jabłka z mieszanką jajeczno-śmietankową. Wymieszać.
dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj.
włóż ciasto jabłkowe do kokilek.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
schłodzone babeczki posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g