makaron kawowo-czekoladowy

wykwintny francuski deser dla miłośników kawy! Smak! Bardzo pachnące, delikatne i bardzo smaczne rzeczy-makaron, makaroniki!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 25 % 18 g
węglowodany 66 % 47 g
378 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    1. Z góry postarz proteiny: Oddziel białka od żółtek, włóż do słoika. Przy pokojach.tempo. pozostaw na jeden dzień. Im" starsze " białka, tym są cieńsze i lepiej ubijane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    2. Przygotowywanie mąki migdałowej (jeśli masz ją na sprzedaż, masz szczęście!) Nie smażone i solone migdały zalewamy wrzącą wodą przez 10 minut (jeśli są nieobrane). Dodaj wodę, usuń skórę. Połóż obrane migdały na blasze do pieczenia, wysusz w piekarniku przez 10-15 minut w 100-120 gr. Zmiel orzechy na mąkę w młynku do kawy, dodając trochę cukru pudru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    3. Rozgrzej piekarnik do 150C, wlej mąkę migdałową na blachę do pieczenia z pergaminem, wysusz 5 minut w piekarniku. Jeszcze raz przesiać. 4. Przesiać do miski, w której wygodnie będzie zagnieść ciasto, mąkę migdałową, cukier puder (180 gr.), mąkę, kakao w proszku i kawę rozpuszczalną (jeśli jest w granulkach, zmiel ją dwiema łyżkami na proszek) dobrze wymieszaj trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Złóż postarzane białka w pokoju.temp. do miski do ubijania. Białka ubić szczyptą soli na miękkie szczyty. Stopniowo, kontynuując ubijanie, dodaj cukier puder (60 gr.) i ubij białka na wysoki połysk i do stabilnych kształtów szczytowych. Kiedy podnosisz trzepaczkę, powinien tworzyć się "dziób ptaka". A z miski, jeśli jest przechylona lub odwrócona, nic nie powinno wypływać i spadać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. Włóż białka do miski z mąką migdałową i zacznij je delikatnie mieszać silikonową szpatułką, obracając samą miskę w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Delikatnie wymieszaj, aż będzie gładka, nie mieszaj przez długi czas, w przeciwnym razie ciasto stanie się zbyt płynne!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7. Wcześniej przygotujemy dwie protveny pokryte papierem do pieczenia lub matami silikonowymi. 8. Włóż gotowe ciasto do torby cukierniczej i włóż puste miejsca za pomocą dyszy o średnicy 1 cm, Średnica półfabrykatów wynosi 3-4 cm, odległość między nimi jest taka sama (ciasto się rozprowadza).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przez sitko każde ciastko lekko posyp kakao. Pozostaw puste ciasteczka do wyschnięcia na co najmniej godzinę, a najlepiej na dwie! W tym czasie górna skorupa stwardnieje i wyschnie, a ciasteczka nie pękną podczas pieczenia. Sprawdź ich gotowość w następujący sposób: lekko dotknij powierzchni ciasteczka – jeśli poczujesz twardą powierzchnię i nic nie przykleiło się do palca – wszystko jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    9. Rozgrzej piekarnik do 150C. Piec przez około 13-15 minut. Jeśli masz większą średnicę, zwiększ czas o kolejne kilka minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Makaroniki z & quot; spódniczką & quot; Prawidłowo upieczone ciasteczka łatwo odsuwają się od powierzchni papieru.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    10. Przygotowujemy ganache z mlecznej czekolady z kawą i rumem. (Szczegółowy przepis ze zdjęciem mam na stronie). - Posiekaj mleczną czekoladę i włóż do miski; - Na patelni zagotować śmietanę z dodatkiem kawy, wymieszać trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    - wlej gorącą śmietankę do kawy do posiekanej czekolady, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie było grudek. - Po dodaniu rumu i zmiękczonego masła w drobnej kostce i kontynuujemy mieszanie trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    - przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki, aż stwardnieje. Przed użyciem ubij. Gdy ciasteczka ostygną, włóż ganache do torby cukierniczej i umieść na jednej połowie, a następnie zamknij drugą. Włóż do lodówki na jeden dzień.

a rano możesz cieszyć się aromatycznym ciastem kawowo-czekoladowym! Jakie są pyszne!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy