skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
1. Z góry postarz proteiny: Oddziel białka od żółtek, włóż do słoika. Przy pokojach.tempo. pozostaw na jeden dzień. Im" starsze " białka, tym są cieńsze i lepiej ubijane.
Krok 3:
2. Przygotowywanie mąki migdałowej (jeśli masz ją na sprzedaż, masz szczęście!) Nie smażone i solone migdały zalewamy wrzącą wodą przez 10 minut (jeśli są nieobrane). Dodaj wodę, usuń skórę. Połóż obrane migdały na blasze do pieczenia, wysusz w piekarniku przez 10-15 minut w 100-120 gr. Zmiel orzechy na mąkę w młynku do kawy, dodając trochę cukru pudru.
Krok 4:
3. Rozgrzej piekarnik do 150C, wlej mąkę migdałową na blachę do pieczenia z pergaminem, wysusz 5 minut w piekarniku. Jeszcze raz przesiać. 4. Przesiać do miski, w której wygodnie będzie zagnieść ciasto, mąkę migdałową, cukier puder (180 gr.), mąkę, kakao w proszku i kawę rozpuszczalną (jeśli jest w granulkach, zmiel ją dwiema łyżkami na proszek) dobrze wymieszaj trzepaczką.
Krok 5:
5. Złóż postarzane białka w pokoju.temp. do miski do ubijania. Białka ubić szczyptą soli na miękkie szczyty. Stopniowo, kontynuując ubijanie, dodaj cukier puder (60 gr.) i ubij białka na wysoki połysk i do stabilnych kształtów szczytowych. Kiedy podnosisz trzepaczkę, powinien tworzyć się "dziób ptaka". A z miski, jeśli jest przechylona lub odwrócona, nic nie powinno wypływać i spadać.
Krok 6:
6. Włóż białka do miski z mąką migdałową i zacznij je delikatnie mieszać silikonową szpatułką, obracając samą miskę w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Delikatnie wymieszaj, aż będzie gładka, nie mieszaj przez długi czas, w przeciwnym razie ciasto stanie się zbyt płynne!
Krok 7:
7. Wcześniej przygotujemy dwie protveny pokryte papierem do pieczenia lub matami silikonowymi. 8. Włóż gotowe ciasto do torby cukierniczej i włóż puste miejsca za pomocą dyszy o średnicy 1 cm, Średnica półfabrykatów wynosi 3-4 cm, odległość między nimi jest taka sama (ciasto się rozprowadza).
Krok 8:
Przez sitko każde ciastko lekko posyp kakao. Pozostaw puste ciasteczka do wyschnięcia na co najmniej godzinę, a najlepiej na dwie! W tym czasie górna skorupa stwardnieje i wyschnie, a ciasteczka nie pękną podczas pieczenia. Sprawdź ich gotowość w następujący sposób: lekko dotknij powierzchni ciasteczka – jeśli poczujesz twardą powierzchnię i nic nie przykleiło się do palca – wszystko jest gotowe.
Krok 9:
9. Rozgrzej piekarnik do 150C. Piec przez około 13-15 minut. Jeśli masz większą średnicę, zwiększ czas o kolejne kilka minut.
Krok 10:
Makaroniki z & quot; spódniczką & quot; Prawidłowo upieczone ciasteczka łatwo odsuwają się od powierzchni papieru.
Krok 11:
10. Przygotowujemy ganache z mlecznej czekolady z kawą i rumem. (Szczegółowy przepis ze zdjęciem mam na stronie). - Posiekaj mleczną czekoladę i włóż do miski; - Na patelni zagotować śmietanę z dodatkiem kawy, wymieszać trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 12:
- wlej gorącą śmietankę do kawy do posiekanej czekolady, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie było grudek. - Po dodaniu rumu i zmiękczonego masła w drobnej kostce i kontynuujemy mieszanie trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 13:
- przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki, aż stwardnieje. Przed użyciem ubij. Gdy ciasteczka ostygną, włóż ganache do torby cukierniczej i umieść na jednej połowie, a następnie zamknij drugą. Włóż do lodówki na jeden dzień.
a rano możesz cieszyć się aromatycznym ciastem kawowo-czekoladowym! Jakie są pyszne!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g