profiteroles szybkie

Szybki sposób na zrobienie francuskiego deseru, który podbił świat! Budyniowe małe bułeczki, które można wypełnić różnymi nadzieniami i mogą stać się wspaniałą przekąską lub doskonałym deserem.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 33 % 11 g
204 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
wymieszaj cukier, sól, wodę, olej, umieść na średnim ogniu i zagotuj i natychmiast dodaj przesianą mąkę.

zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, intensywnie mieszając, aż ciasto łatwo oddzieli się od ścian. Pozwól ciastu ostygnąć przez około 5 minut i dodaj po jednym jajku, dokładnie zagniatając ciasto.

wypełnij torbę do gotowania ciastem i umieść małe bułeczki na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Piec w 180 gr. 20 minut.W gotowych profiterolach wykonaj małe nakłucia, aby wydostała się gorąca para, pozwól im ostygnąć i użyj zgodnie z ich przeznaczeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy