śnieżnobiała tarta z marmurkowym karmelem

takie danie jest po prostu niemożliwe, aby odmówić szczególnie słodyczy! Jeśli lubisz serniki, doceń tę tartę, chociaż nie ma w niej sernika śmietankowego ani jajek. Przygotowanie jest proste, okazuje się za pierwszym razem. Pamiętaj tylko, że tarta nie zadziała bez soku z cytryny!!!!
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 39 % 23 g
węglowodany 53 % 31 g
421 kcal
IG: 3 / 33 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

baza tarta: posiekaj ciasteczka w blenderze, wymieszaj z masłem (zmiękczonym). Przenieś masę do formy (moja średnica 27 cm), mocno ubij.
z dwóch cytryn przeżyj sok, włóż do lodówki na 10 minut.
ubij zimną śmietanę na szczyty, włóż do niej mleko skondensowane, delikatnie wymieszaj łyżką. Wlej sok z cytryny, ponownie delikatnie wymieszaj, aż będzie gładki.
umieść śmietanę na ciasteczkach w formie, wyrównaj. Pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach. Ochłodzić w pokoju.temp. A następnie wkładamy go do lodówki na 12 godzin, nie mniej.
karmel: cukier, śmietana , Biała Starta czekolada-gotuj w rondlu, aż zgęstnieje na małym ogniu. Dodaj następnie drenaż. olej, ponownie gotuj, mieszając.
podziel karmel na dwie części, w drugiej dodaj czarną czekoladę. Gotuj przez 2 minuty na małym ogniu, aby czekolada się rozpuściła.
ponieważ karmel szybko się zestala, musisz rozprowadzić go na tartę, gdy jest gorąca. Naprzemiennie białe i czarne kolory.
Wyrównaj warstwę karmelu łyżką w kółko. Uzyskamy efekt marmuru. Tarta z marmurkowym karmelem powinna ostygnąć. Dekorujemy go do woli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy