skład / składniki
gotowanie krok po kroku
baza tarta: posiekaj ciasteczka w blenderze, wymieszaj z masłem (zmiękczonym). Przenieś masę do formy (moja średnica 27 cm), mocno ubij.
z dwóch cytryn przeżyj sok, włóż do lodówki na 10 minut.
ubij zimną śmietanę na szczyty, włóż do niej mleko skondensowane, delikatnie wymieszaj łyżką. Wlej sok z cytryny, ponownie delikatnie wymieszaj, aż będzie gładki.
umieść śmietanę na ciasteczkach w formie, wyrównaj. Pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach. Ochłodzić w pokoju.temp. A następnie wkładamy go do lodówki na 12 godzin, nie mniej.
karmel: cukier, śmietana , Biała Starta czekolada-gotuj w rondlu, aż zgęstnieje na małym ogniu. Dodaj następnie drenaż. olej, ponownie gotuj, mieszając.
podziel karmel na dwie części, w drugiej dodaj czarną czekoladę. Gotuj przez 2 minuty na małym ogniu, aby czekolada się rozpuściła.
ponieważ karmel szybko się zestala, musisz rozprowadzić go na tartę, gdy jest gorąca. Naprzemiennie białe i czarne kolory.
Wyrównaj warstwę karmelu łyżką w kółko. Uzyskamy efekt marmuru. Tarta z marmurkowym karmelem powinna ostygnąć. Dekorujemy go do woli.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g