słomki serowe
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
pyszna Słomka serowa jest idealna do herbaty, dla miłośników może i do piwa ;) możesz nawet spróbować zamiast krakersów wrzucić do sałatki lub zupy, albo po prostu zjeść z zupą lub sałatką=)
więc przepis...
weź ser i masło i zetrzyj na drobnej tarce i dokładnie wymieszaj.
dodaj tam sól, mleko i skórkę z cytryny i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
teraz przesiej mąkę do naszej mieszanki i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkuj go na warstwę o grubości około pół centymetra i pokrój w paski o dowolnym rozmiarze - grubsze i krótsze lub cieńsze i dłuższe=)
przykryj blachę do pieczenia pergaminem i połóż na niej nasze paski. Piec będzie musiał 10-15 minut w 180 stopniach. Zależy oczywiście od wielkości patyczków.
teraz najważniejsze-schłodzone i zjedzone=)
smacznego!
więc przepis...
weź ser i masło i zetrzyj na drobnej tarce i dokładnie wymieszaj.
dodaj tam sól, mleko i skórkę z cytryny i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
teraz przesiej mąkę do naszej mieszanki i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkuj go na warstwę o grubości około pół centymetra i pokrój w paski o dowolnym rozmiarze - grubsze i krótsze lub cieńsze i dłuższe=)
przykryj blachę do pieczenia pergaminem i połóż na niej nasze paski. Piec będzie musiał 10-15 minut w 180 stopniach. Zależy oczywiście od wielkości patyczków.
teraz najważniejsze-schłodzone i zjedzone=)
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g