pięciominutowa bułka ze skondensowanym mlekiem

Szybka słodka bułka dla szczególnie zapracowanych gospodyń domowych. Pięć minut-polizasz palce!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 10 % 7 g
węglowodany 77 % 53 g
306 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

wymieszaj wszystkie składniki. Wlać powstałe ciasto na prostokątną blachę do pieczenia z papierem do pieczenia. Spłaszcz ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 5-7 minut.

nadzieniem może być dowolny dżem lub krem, mam czekoladową pastę Nutella.

można owinąć rolkę folią, aby ostygła wolniej. Wtedy pięć minut okaże się bardziej soczyste i bardziej miękkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy