skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec orzechowe francuskie ciasteczka z jagodami i bezą? Ubij cukier z jajkiem.
Krok 2:
Dodaj miękkie masło. Stopniowo dodając mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj zmiażdżone orzechy włoskie do ciasta i dobrze wymieszaj. Ciasto jest po prostu wspaniałe - nie przykleja się do rąk i świetnie się rozwałkuje.
Krok 4:
Z rozwałkowanej warstwy ciasta wyciśnij foremki do ciastek. Grubość warstwy ciasta wynosi około 0,7 cm.
Krok 5:
Rozłóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i ułóż na nim ciasteczka. Piec 10 minut w 180 stopniach.
Krok 6:
Gdy ciasteczka są w piekarniku, ubij białka na szczyty z cukrem i szczyptą soli. Wyjmij blachę do pieczenia z ciasteczkami z piekarnika, lekko posmaruj każde ciastko bezowe i ułóż kilka jagód.
Krok 7:
Ułóż czapkę białkową na jagodach. Umieść blachę do pieczenia z powrotem w piekarniku na 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni (pozostaw tylko dolne ogrzewanie), gotuj przez 20-30 minut.
Krok 8:
Miłej herbaty!
we Francji to ciastko nazywa się "sable", co oznacza"piasek".Struktura tego ciasteczka jest bardzo delikatna, a jagody i beza są doskonałym dodatkiem!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g