orzechowe francuskie ciasteczka z jagodami i bezą

pyszne kruche ciasteczka z delikatną bezą w roli kapelusza! Pyszne, kruche ciasteczka o orzechowym smaku i jagodach, z czapką chrupiącej bezy. Ciasto jest bardzo przyjemne w pracy, a francuskie ciasteczka mają jasny orzechowy smak! Jagody i bezy to wspaniały dodatek!!!
lakshmi-777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 69 % 44 g
319 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec orzechowe francuskie ciasteczka z jagodami i bezą? Ubij cukier z jajkiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj miękkie masło. Stopniowo dodając mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zmiażdżone orzechy włoskie do ciasta i dobrze wymieszaj. Ciasto jest po prostu wspaniałe - nie przykleja się do rąk i świetnie się rozwałkuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z rozwałkowanej warstwy ciasta wyciśnij foremki do ciastek. Grubość warstwy ciasta wynosi około 0,7 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i ułóż na nim ciasteczka. Piec 10 minut w 180 stopniach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasteczka są w piekarniku, ubij białka na szczyty z cukrem i szczyptą soli. Wyjmij blachę do pieczenia z ciasteczkami z piekarnika, lekko posmaruj każde ciastko bezowe i ułóż kilka jagód.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż czapkę białkową na jagodach. Umieść blachę do pieczenia z powrotem w piekarniku na 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni (pozostaw tylko dolne ogrzewanie), gotuj przez 20-30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Miłej herbaty!

we Francji to ciastko nazywa się "sable", co oznacza"piasek".Struktura tego ciasteczka jest bardzo delikatna, a jagody i beza są doskonałym dodatkiem!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy