ciasteczka cukrowe na kwasie chlebowym
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
wlej cukier do miski. Dodaj drobno posiekane masło. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia na oleju. Użyj rąk, aby zmielić wszystko w okruchy. Dodaj kwas chlebowy i zagnieść ciasto. Włóż ciasto do lodówki na godzinę.
rozwałkuj małe kawałki ciasta na wici. Zwiń Wici w pierścienie.
zanurz pierścienie w cukrze z jednej strony i ułóż na blasze do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasteczka przez 10-12 minut.
rozwałkuj małe kawałki ciasta na wici. Zwiń Wici w pierścienie.
zanurz pierścienie w cukrze z jednej strony i ułóż na blasze do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasteczka przez 10-12 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Kwas - 25 kcal/100g