ciasto Leningradzkie z gotowanym skondensowanym mlekiem
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
cukier i masło ubić, dodać jajka. Ubijaj do puszystości.
dodaj sodę gaszoną w occie. Otrzymasz elastyczne ciasto.
podziel ciasto na 3 części i wstaw do lodówki na pół godziny.
krem: ubij wszystkie potrawy, aż będą gładkie.
upiecz ciastka z zamrożonego ciasta w piekarniku. Ciasta powinny być prostokątne lub kwadratowe. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Odetnij brzegi ciast ztem, zrób z nich okruchy.
posmaruj każde ciasto (z wyjątkiem górnego) cienką warstwą dżemu, a następnie śmietaną. Nasmaruj wierzch tylko kremem.
posmaruj boki ciasta kremem, posyp boki miękiszem, a wierzch ciasta udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.
niech ciasto się zaparzy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Likier pomarańczowy - 213 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g