miód wielowarstwowy

ciasto miodowe z kwaśną śmietaną-MMM, objadanie się! ciasta bez oleju))
AlyonkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 79 % 48 g
290 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h
ciastka:
1. W emaliowanej misce wymieszaj jajka, cukier i miód
2. Umieść mieszaninę w misce na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzaj cukier do rozpuszczenia (mieszanina powinna być płynna i spłynąć z łyżki strużką). Nie doprowadzaj do zgęstnienia
3. Dodaj sodę i intensywnie wymieszaj
4. Dodaj mąkę, aby ciasto przylegało do dłoni. Najważniejsze, aby nie przesadzić z mąką, w przeciwnym razie trudno będzie rozwałkować ciasta.
5. Podziel ciasto na kawałki i rozwałkuj 5-10 ciast. Tym razem rozłożyłem 8 ciast. Najwygodniej jest rozwałkować je na odwrocie posypanego mąką ciasta (wskazane jest również posypanie wałka mąką-ciasto jest nadal lepkie). Nakłuć widelcem.
6. Piec ciasta w piekarniku w temperaturze t=220°C przez 3-5 minut, aż będą czerwonawe
7. Połóż gotowe ciasta na płaskiej powierzchni i przyciąć do kształtu przyszłego ciasta. W żadnym wypadku nie układaj ciast jeden na drugim bez kremu - skleją się. Włóż kawałki do schłodzonego piekarnika.

krem:
do śmietany ubij śmietanę i cukier mikserem

montaż ciasta:
strząśnij schłodzone ciasta z nadmiaru mąki. Złożyć ciasto, smarując śmietaną między ciastami. Przykryj górę i boki kremem i posyp pokruszonymi skrawkami i zetrzyj kilka kawałków czekolady na wierzchu. Włóż do lodówki do impregnacji-w ciągu 12 godzin ciasto jest impregnowane i staje się miękkie-miękkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy