miód wielowarstwowy
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
ciastka:
1. W emaliowanej misce wymieszaj jajka, cukier i miód
2. Umieść mieszaninę w misce na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzaj cukier do rozpuszczenia (mieszanina powinna być płynna i spłynąć z łyżki strużką). Nie doprowadzaj do zgęstnienia
3. Dodaj sodę i intensywnie wymieszaj
4. Dodaj mąkę, aby ciasto przylegało do dłoni. Najważniejsze, aby nie przesadzić z mąką, w przeciwnym razie trudno będzie rozwałkować ciasta.
5. Podziel ciasto na kawałki i rozwałkuj 5-10 ciast. Tym razem rozłożyłem 8 ciast. Najwygodniej jest rozwałkować je na odwrocie posypanego mąką ciasta (wskazane jest również posypanie wałka mąką-ciasto jest nadal lepkie). Nakłuć widelcem.
6. Piec ciasta w piekarniku w temperaturze t=220°C przez 3-5 minut, aż będą czerwonawe
7. Połóż gotowe ciasta na płaskiej powierzchni i przyciąć do kształtu przyszłego ciasta. W żadnym wypadku nie układaj ciast jeden na drugim bez kremu - skleją się. Włóż kawałki do schłodzonego piekarnika.
krem:
do śmietany ubij śmietanę i cukier mikserem
montaż ciasta:
strząśnij schłodzone ciasta z nadmiaru mąki. Złożyć ciasto, smarując śmietaną między ciastami. Przykryj górę i boki kremem i posyp pokruszonymi skrawkami i zetrzyj kilka kawałków czekolady na wierzchu. Włóż do lodówki do impregnacji-w ciągu 12 godzin ciasto jest impregnowane i staje się miękkie-miękkie.
1. W emaliowanej misce wymieszaj jajka, cukier i miód
2. Umieść mieszaninę w misce na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzaj cukier do rozpuszczenia (mieszanina powinna być płynna i spłynąć z łyżki strużką). Nie doprowadzaj do zgęstnienia
3. Dodaj sodę i intensywnie wymieszaj
4. Dodaj mąkę, aby ciasto przylegało do dłoni. Najważniejsze, aby nie przesadzić z mąką, w przeciwnym razie trudno będzie rozwałkować ciasta.
5. Podziel ciasto na kawałki i rozwałkuj 5-10 ciast. Tym razem rozłożyłem 8 ciast. Najwygodniej jest rozwałkować je na odwrocie posypanego mąką ciasta (wskazane jest również posypanie wałka mąką-ciasto jest nadal lepkie). Nakłuć widelcem.
6. Piec ciasta w piekarniku w temperaturze t=220°C przez 3-5 minut, aż będą czerwonawe
7. Połóż gotowe ciasta na płaskiej powierzchni i przyciąć do kształtu przyszłego ciasta. W żadnym wypadku nie układaj ciast jeden na drugim bez kremu - skleją się. Włóż kawałki do schłodzonego piekarnika.
krem:
do śmietany ubij śmietanę i cukier mikserem
montaż ciasta:
strząśnij schłodzone ciasta z nadmiaru mąki. Złożyć ciasto, smarując śmietaną między ciastami. Przykryj górę i boki kremem i posyp pokruszonymi skrawkami i zetrzyj kilka kawałków czekolady na wierzchu. Włóż do lodówki do impregnacji-w ciągu 12 godzin ciasto jest impregnowane i staje się miękkie-miękkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g