skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim musimy zrobić bulion. Do tego mięso z indyka, mam to udo, spłucz i włóż do garnka. Zalej go zimną wodą, około 1,5 litra i podpal. Ogień powinien być maksymalny. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj bulion przez 1 godzinę, okresowo usuwając powstałą pianę. Utrzymujemy ogień na minimalnym poziomie, nie pozwalając, aby woda bardzo się zagotowała. Należy to zrobić, aby bulion był przezroczysty.
podczas gotowania mięsa przygotuj warzywa. Najpierw należy je umyć i wyczyścić. Ziemniaki kroimy w paski, napełniamy wodą i odstawiamy na bok. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w średniej wielkości kostkę. Kapustę musimy posiekać w paski. Paprykę kroimy arbitralnie. Pomidora można pokroić lub zetrzeć na tarce, po usunięciu z niego skóry, zalać wrzącą wodą.
zacznijmy gotować warzywa. W tym przepisie kapusta jest niezwykle przygotowywana. Nie gotuje się go w bulionie z mięsem, ale osobno dusi razem z marchewką i cebulą. Najlepiej dusić z masłem, wtedy warzywa nabiorą przyjemnego smaku śmietany.
więc. Dusimy kapustę, marchewkę i cebulę z masłem na głębokiej patelni, prawie do całkowitego ugotowania.
godzinę po ugotowaniu dodaj przygotowane ziemniaki, liście laurowe i pieprz do bulionu z mięsem. Gotuj, aż ziemniaki będą gotowe. Około 20-25 minut.
wyjmujemy mięso.
Dodaj duszoną kapustę z marchewką i cebulą, papryką, pomidorem do bulionu. Sól do smaku. Wyjmujemy liść laurowy. I gotuj przez kolejne 10 minut. Rozbieramy mięso i wracamy do bulionu lub podajemy je osobno. Wyłącz ogień, przykryj pokrywką i pozwól mu się zaparzyć. Kapuśniak powinien parzyć przez co najmniej 10-15 minut. Wtedy stają się szczególnie bogate i aromatyczne.
świeża kapuśniak z indykiem można podawać ze śmietaną, posypaną koperkiem lub natką pietruszki. A kto Kocha z piórami zielonej cebuli. Kapuśniak jest apetyczny, o delikatnym kremowym smaku i przyjemnej kwaskowatości. To danie można słusznie przygotować w niedzielne popołudnie. Jestem pewien, że taka kolacja z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie.
smacznego!
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa i drobiu. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g