świeża kapuśniak z indykiem

kapuśniak z indykiem. Więc jeszcze nie gotowałeś! Obfite i smaczne! Kapuśniak to tradycyjne rosyjskie danie. Istnieje wiele opcji jego przygotowania. Kapuśniak może być chudy lub na bulionie mięsnym. Do jego przygotowania można użyć dowolnego mięsa. Zupa z indyka jest bardzo smaczna.
NinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 45 % 5 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

przede wszystkim musimy zrobić bulion. Do tego mięso z indyka, mam to udo, spłucz i włóż do garnka. Zalej go zimną wodą, około 1,5 litra i podpal. Ogień powinien być maksymalny. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj bulion przez 1 godzinę, okresowo usuwając powstałą pianę. Utrzymujemy ogień na minimalnym poziomie, nie pozwalając, aby woda bardzo się zagotowała. Należy to zrobić, aby bulion był przezroczysty.

podczas gotowania mięsa przygotuj warzywa. Najpierw należy je umyć i wyczyścić. Ziemniaki kroimy w paski, napełniamy wodą i odstawiamy na bok. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w średniej wielkości kostkę. Kapustę musimy posiekać w paski. Paprykę kroimy arbitralnie. Pomidora można pokroić lub zetrzeć na tarce, po usunięciu z niego skóry, zalać wrzącą wodą.

zacznijmy gotować warzywa. W tym przepisie kapusta jest niezwykle przygotowywana. Nie gotuje się go w bulionie z mięsem, ale osobno dusi razem z marchewką i cebulą. Najlepiej dusić z masłem, wtedy warzywa nabiorą przyjemnego smaku śmietany.

więc. Dusimy kapustę, marchewkę i cebulę z masłem na głębokiej patelni, prawie do całkowitego ugotowania.

godzinę po ugotowaniu dodaj przygotowane ziemniaki, liście laurowe i pieprz do bulionu z mięsem. Gotuj, aż ziemniaki będą gotowe. Około 20-25 minut.

wyjmujemy mięso.

Dodaj duszoną kapustę z marchewką i cebulą, papryką, pomidorem do bulionu. Sól do smaku. Wyjmujemy liść laurowy. I gotuj przez kolejne 10 minut. Rozbieramy mięso i wracamy do bulionu lub podajemy je osobno. Wyłącz ogień, przykryj pokrywką i pozwól mu się zaparzyć. Kapuśniak powinien parzyć przez co najmniej 10-15 minut. Wtedy stają się szczególnie bogate i aromatyczne.

świeża kapuśniak z indykiem można podawać ze śmietaną, posypaną koperkiem lub natką pietruszki. A kto Kocha z piórami zielonej cebuli. Kapuśniak jest apetyczny, o delikatnym kremowym smaku i przyjemnej kwaskowatości. To danie można słusznie przygotować w niedzielne popołudnie. Jestem pewien, że taka kolacja z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie.

smacznego!

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa i drobiu. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Udo indyka - 144   kcal/100g

Podobne przepisy