jabłka pieczone z miodem, cynamonem i orzechami włoskimi w kuchence mikrofalowej

bardzo proste i szybkie z naturalnych produktów! Pieczone całe jabłka w kuchence mikrofalowej z cynamonem, miodem i orzechami włoskimi to pyszny deser. Twoi domownicy będą zadowoleni. Jabłka stają się soczyste, miękkie, lekkostrawne, szczególnie przydatne dla tych, którzy nie mogą jeść świeżych owoców.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 86 % 18 g
104 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec jabłka z miodem, cynamonem i orzechami gryczanymi w kuchence mikrofalowej? Przygotuj produkty według listy. Jabłka lepiej brać lokalne odmiany, bez powłoki. W przeciwnym razie dobrze je umyj szczotką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku jabłek wyjmij rdzeń z pestkami łyżeczką lub specjalnym gadżetem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej zmielony cynamon do jabłek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj grubo posiekane lub po prostu połamane ręcznie jądra orzechów włoskich. Nie będziemy od razu wkładać miodu, aby nie zamienić go w słodki dodatek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść jabłka w garnku do kuchenki mikrofalowej lub w dowolnym dopasowanym kształcie bez metalowych ozdób lub uchwytów. Umieść formę w kuchence mikrofalowej na 8 na 800 watów. Ten tryb jest indywidualny dla różnych kuchenek mikrofalowych, więc podczas gotowania po raz pierwszy włącz kuchenkę mikrofalową przez 2-3 minuty i zobacz wynik.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jabłka zmienią kolor, wydzielą dużo soku. Wyjmij formę z piekarnika, ostudź trochę i dodaj miód do środka, polewając wydzielonym sokiem jabłkowym. Specjalnie nie wkładamy miodu bezpośrednio przed pieczeniem, aby nie pocić jego korzystnych właściwości po podgrzaniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczone jabłka podawaj w kuchence mikrofalowej z miodem na deser, dekorując kawałkami orzechów, kandyzowanymi owocami, jagodami.

całe pieczone jabłka w kuchence mikrofalowej to wspaniały pyszny i zdrowy deser. Radzę częściej gotować dla dzieci. Cynamon, miód i orzechy włoskie stosowane w przepisie, a same jabłka są doskonałym źródłem korzystnych właściwości: witamin, minerałów, które również mają działanie przeciwutleniające.

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy