kapuśniak bez mięsa na bulionie z kapustą

pyszna zupa kapuściana z piekarnika. Nadaje się nawet do diety! Kapuśniak bez mięsa na bulionie z łodygą może być smaczny do tego stopnia, że będziesz chciał gotować nie tylko na czczo. Bogaty bulion o smaku lekko upieczonych warzyw, gotowanie w garnku i piękna porcja to podstawa uroczystego obiadu dla rodziny.
oksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 63 % 5 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

gotowanie chudej zupy odbywa się w dwóch etapach. Najpierw ugotuj bulion warzywny. Lepiej zostawić cebulę w łusce, zapewni gotową zupę przyjemny złoty kolor. Obierz marchewki i umyj. Kapustę natychmiast drobno posiekamy, do przygotowania zupy używamy posiekanych liści,a do bulionu trafi pień. Nie odcinaj liści zbyt blisko nogi, zostaw trochę na pniu.

pokrój cebulę, marchewkę i łodygę na pół wzdłuż. Patelnię bez oleju podpalamy i podgrzewamy, aż będzie bardzo gorąca. Kładziemy na nim warzywa i pieczemy je przez 2-3 minuty. Czekamy na pojawienie się czarnych podpalaczy i usuwamy warzywa z patelni.

Przenieś jeszcze gorące warzywa na patelnię, zalej wodą. Obieramy czosnek, ale nie kroimy, dodajemy całe goździki do wody, wysyłamy tam liść laurowy i ziarna pieprzu. Wlej sos sojowy i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować bulion na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj niewielką ilość soli.

złoty bulion warzywny na kapuśniak jest gotowy, przefiltruj go przez sito. Zaczynamy gotować kapuśniak w piekarniku.

obierz cebulę, marchewkę i korzenie. Myjemy i suszymy warzywa. Pokrój cebulę tak małą, jak to możliwe, a marchewki i korzenie pokrój w paski. Możesz użyć korzenia selera, korzenia pietruszki lub kombinacji obu.

podgrzej patelnię z połową oleju roślinnego, rozłóż warzywa i smaż je na złoty kolor. Przenieś warzywa na talerz, dodaj resztę oleju roślinnego i smaż drobno posiekaną białą kapustę przez 2-3 minuty.

obierz, umyj i pokrój ziemniaki na duże plasterki. Wlej trochę bulionu warzywnego do każdego garnka i rozłóż ziemniaki. Następnie układamy kapustę, smażoną cebulę z marchewką i korzeniami w doniczkach, uzupełniamy kompozycję liściem laurowym.

napełnij garnki resztą bulionu, zamknij pokrywki i wyślij do zimnego piekarnika. Włączamy 200 stopni i czekamy, aż zupa w garnkach zacznie się gotować. Gdy to nastąpi(po 20 minutach), zmniejsz temperaturę do 150 stopni i pozostaw na 1,5-2 godziny.

po godzinie kapuśniak będzie w pełni gotowy, ale jeśli zostawisz go na dłużej, smak i aromat będą jeszcze bogatsze, chociaż warzywa trochę się zagotują.

gotową kapuśniak podajemy w doniczkach na gorąco, posypując posiekanymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal / 100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Korzenie - 32   kcal/100g

Podobne przepisy