skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie chudej zupy odbywa się w dwóch etapach. Najpierw ugotuj bulion warzywny. Lepiej zostawić cebulę w łusce, zapewni gotową zupę przyjemny złoty kolor. Obierz marchewki i umyj. Kapustę natychmiast drobno posiekamy, do przygotowania zupy używamy posiekanych liści,a do bulionu trafi pień. Nie odcinaj liści zbyt blisko nogi, zostaw trochę na pniu.
pokrój cebulę, marchewkę i łodygę na pół wzdłuż. Patelnię bez oleju podpalamy i podgrzewamy, aż będzie bardzo gorąca. Kładziemy na nim warzywa i pieczemy je przez 2-3 minuty. Czekamy na pojawienie się czarnych podpalaczy i usuwamy warzywa z patelni.
Przenieś jeszcze gorące warzywa na patelnię, zalej wodą. Obieramy czosnek, ale nie kroimy, dodajemy całe goździki do wody, wysyłamy tam liść laurowy i ziarna pieprzu. Wlej sos sojowy i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować bulion na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj niewielką ilość soli.
złoty bulion warzywny na kapuśniak jest gotowy, przefiltruj go przez sito. Zaczynamy gotować kapuśniak w piekarniku.
obierz cebulę, marchewkę i korzenie. Myjemy i suszymy warzywa. Pokrój cebulę tak małą, jak to możliwe, a marchewki i korzenie pokrój w paski. Możesz użyć korzenia selera, korzenia pietruszki lub kombinacji obu.
podgrzej patelnię z połową oleju roślinnego, rozłóż warzywa i smaż je na złoty kolor. Przenieś warzywa na talerz, dodaj resztę oleju roślinnego i smaż drobno posiekaną białą kapustę przez 2-3 minuty.
obierz, umyj i pokrój ziemniaki na duże plasterki. Wlej trochę bulionu warzywnego do każdego garnka i rozłóż ziemniaki. Następnie układamy kapustę, smażoną cebulę z marchewką i korzeniami w doniczkach, uzupełniamy kompozycję liściem laurowym.
napełnij garnki resztą bulionu, zamknij pokrywki i wyślij do zimnego piekarnika. Włączamy 200 stopni i czekamy, aż zupa w garnkach zacznie się gotować. Gdy to nastąpi(po 20 minutach), zmniejsz temperaturę do 150 stopni i pozostaw na 1,5-2 godziny.
po godzinie kapuśniak będzie w pełni gotowy, ale jeśli zostawisz go na dłużej, smak i aromat będą jeszcze bogatsze, chociaż warzywa trochę się zagotują.
gotową kapuśniak podajemy w doniczkach na gorąco, posypując posiekanymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal / 100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Korzenie - 32 kcal/100g