skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować bulion z piersi indyka? Aby to zrobić, przygotujemy niezbędne składniki.
Krok 2:
Pokrój marchewki w plasterki. Marchewki można również włożyć do zupy w całości i usunąć z bulionu po ugotowaniu.
Krok 3:
Włóż posiekaną marchewkę, obraną cebulę, pierś z indyka i sól do rondla.
Krok 4:
Gotuj bulion na średnim ogniu do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 1 godzinę. Nie zapomnij usunąć tłuszczu z powierzchni bulionu.
Krok 5:
Wyjmij pierś z bulionu. Wyjmij cebulę z patelni i wyrzuć.
Krok 6:
Pokrój pierś z indyka na kawałki.
Krok 7:
Drobno posiekaj pietruszkę.
Krok 8:
Podawaj bulion do stołu, posypując go natką pietruszki. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z indyka - 84 kcal/100g