rosół z piersi indyka

rosół dietetyczny doskonale gasi głód. Bulion z piersi indyka jest produktem niskokalorycznym. Jest doskonale trawiony, a jednocześnie doskonale nasyca organizm. W przypadku bulionu marchewki można pokroić w ulubiony sposób lub włożyć do bulionu w całości.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 73 % 11 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 27 % 4 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować bulion z piersi indyka? Aby to zrobić, przygotujemy niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój marchewki w plasterki. Marchewki można również włożyć do zupy w całości i usunąć z bulionu po ugotowaniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż posiekaną marchewkę, obraną cebulę, pierś z indyka i sól do rondla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj bulion na średnim ogniu do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 1 godzinę. Nie zapomnij usunąć tłuszczu z powierzchni bulionu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij pierś z bulionu. Wyjmij cebulę z patelni i wyrzuć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pierś z indyka na kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj pietruszkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj bulion do stołu, posypując go natką pietruszki. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy