Chuda kapuśniak ze świeżej kapusty z suszonymi grzybami

klasyczna kapuśniak z dodatkiem grzybów zamiast mięsa! W chudej kapuśniaku z grzybami po prostu dodałem grzyby.
IzabelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 67 % 4 g
27 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone grzyby należy najpierw namoczyć w zimnej wodzie lub mleku przez co najmniej 2 godziny. Następnie grzyby należy gotować w słonej wodzie przez 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj marchewkę, cebulę i kapustę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pomidor pokrojony w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zaczynamy smażyć cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj grzyby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pomidora.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia zaczynamy gotować wodę (bierzemy wywar z grzybów). Dodaj smażenie i sól do wrzącej wody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy woda się zagotuje, dodaj ziemniaki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    10 minut przed końcem gotowania dodaj kapustę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj chude kapuśniaki ze świeżej kapusty z grzybami i ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy