chuda zupa z selera i warzyw

obfita kremowa zupa na pewno ci się spodoba! Dzisiaj postanowiłem zrobić chudą zupę z dyni, bardzo bałem się rozczarowania. Po pokrojeniu dyni otrzymałem wspaniały aromat przypominający melon, który bardzo mnie ucieszył. Sam proces gotowania zupy jest prosty! Smak selera i dyni - był niesamowity, ale czekałam na finał, aby spróbować tej zupy. W rezultacie powstała pyszna zupa puree z dyni! Na obiad zjedliśmy wszystko, a mąż poprosił o suplementy! Jutro będę gotować więcej. Wypróbuj tę zdrową i słoneczną zupę. Smacznego!
NataKotyakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 71 % 5 g
31 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.

drobno posiekaj seler, cebulę i czosnek. Dynia jest oczyszczona z nasion i skórki. Pokrój na duże kawałki. Zajęło mi ćwierć dyni, ale to wszystko zależy od jej wielkości.

obieramy pomidora ze skórki (aby skóra dobrze się zdjęła, pomidor należy zanurzyć w gorącej wodzie) i nasion (nasiona wyciągnąłem łyżką do melona lub możesz po prostu łyżeczką). Jeśli nasiona i skóra nie zostaną usunięte, otrzymamy nie gładkie tłuczone ziemniaki. Następnie pokrój pomidora na kwadraty.

w rondlu z grubym dnem rozgrzej olej i dodaj posiekany seler, cebulę i czosnek. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając.

następnie dodaj dynię i kontynuuj duszenie przez 3-5 minut, mieszając. Rzucamy pomidorem. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać trochę chili. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na średnim ogniu. Ciągle mieszając.

po 10 minutach wlej wrzącą wodę. Napisałam 500ml wody, ale to wszystko zależy od garnka. Skoncentruj się na tym, aby woda trochę przykryła warzywa. Dusimy to wszystko przez kolejne 15 minut lub do miękkości dyni (z zamkniętą pokrywką). Następnie spuść bulion z warzyw. Same warzywa są trochę studyjne i wysyłane do blendera. Jeśli masz uchwyt blendera, nie możesz czekać i mieszać w jednorodną masę. Bulion jest filtrowany przez gazę, aby był czysty.

i ostatni etap. Połącz puree z dyni z bulionem. Dodaj tyle bulionu, w zależności od konsystencji zupy, którą chcesz osiągnąć. Wylewam cały bulion. (W razie potrzeby zamiast bulionu można dodać śmietanę lub pół na pół-zarówno śmietanę, jak i bulion). Do smaku sól. Rozgrzej się na kuchence, ale nie gotuj.

Udekoruj chudą zupę dyniową świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

do zupy można opcjonalnie dodać trochę chili i śmietanki o niskiej zawartości tłuszczu

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy