skład / składniki
gotowanie krok po kroku
drobno posiekaj seler, cebulę i czosnek. Dynia jest oczyszczona z nasion i skórki. Pokrój na duże kawałki. Zajęło mi ćwierć dyni, ale to wszystko zależy od jej wielkości.
obieramy pomidora ze skórki (aby skóra dobrze się zdjęła, pomidor należy zanurzyć w gorącej wodzie) i nasion (nasiona wyciągnąłem łyżką do melona lub możesz po prostu łyżeczką). Jeśli nasiona i skóra nie zostaną usunięte, otrzymamy nie gładkie tłuczone ziemniaki. Następnie pokrój pomidora na kwadraty.
w rondlu z grubym dnem rozgrzej olej i dodaj posiekany seler, cebulę i czosnek. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając.
następnie dodaj dynię i kontynuuj duszenie przez 3-5 minut, mieszając. Rzucamy pomidorem. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać trochę chili. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na średnim ogniu. Ciągle mieszając.
po 10 minutach wlej wrzącą wodę. Napisałam 500ml wody, ale to wszystko zależy od garnka. Skoncentruj się na tym, aby woda trochę przykryła warzywa. Dusimy to wszystko przez kolejne 15 minut lub do miękkości dyni (z zamkniętą pokrywką). Następnie spuść bulion z warzyw. Same warzywa są trochę studyjne i wysyłane do blendera. Jeśli masz uchwyt blendera, nie możesz czekać i mieszać w jednorodną masę. Bulion jest filtrowany przez gazę, aby był czysty.
i ostatni etap. Połącz puree z dyni z bulionem. Dodaj tyle bulionu, w zależności od konsystencji zupy, którą chcesz osiągnąć. Wylewam cały bulion. (W razie potrzeby zamiast bulionu można dodać śmietanę lub pół na pół-zarówno śmietanę, jak i bulion). Do smaku sól. Rozgrzej się na kuchence, ale nie gotuj.
Udekoruj chudą zupę dyniową świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
do zupy można opcjonalnie dodać trochę chili i śmietanki o niskiej zawartości tłuszczu
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g