Wieniec Sałatkowy

Piękna i pyszna sałatka noworoczna! Ozdobi i urozmaici stół). Sałatka wieniec noworoczny - rodzaj sałatki bajgiel. Z wyglądu niezwykły, ale smaczny. Dowiedziałem się o nim niedawno, ale udało mi się już gotować kilka razy. Spójrz, może Ci się spodoba.
VictoriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 9 % 3 g
215 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

przygotuj szeroki talerz. Ponadto będziesz potrzebować boków z okrągłego kształtu używanego do pieczenia. Kształt nie powinien być zbyt duży, zejdzie kilkadziesiąt centymetrów średnicy. Na środku umieszczamy pojemnik o średnicy około 10 cm lub nieco mniejszy.

gotuj kurczaka przez 30 minut, licząc od momentu, gdy woda zacznie bulgotać. Pozwól mięsu ostygnąć, a następnie pokrój je w kostkę. Z tych kostek tworzymy pierścień na talerzu, który następnie pokrywamy majonezem.

następny w kolejce, papryka. Wycinamy jego środek, jak to zwykle się robi, a następnie pieczemy w piekarniku. Pieprz osiągnie stan, którego potrzebujemy w ciągu kilkudziesięciu minut.

po upieczeniu paprykę należy przenieść do torebki, która jest wystarczająco szczelna. Zawiązujemy torbę, odliczamy pięć minut, po czym wyjmujemy ją i pozbawiamy skórę. Miąższ papryki kroimy w kostkę i układamy na pierścieniu z kurczaka.

Trzeci krok. Bierzemy cebulę, ponownie kroimy w kostki i smażymy je na oleju, aż pokryją się złotą skórką. Na koniec sól. Rozłóż go na naszym pierścieniu, po odczekaniu, aż ostygnie, posmaruj majonezem.
schłodzić dobrze ugotowane jajka i trzy. Pierścień jest gotowy, usuwamy boki i naczynia, które służyły nam jako wewnętrzne podparcie pierścienia. Przykryj całe danie majonezem, w tym boki. Ponadto dekorujemy boki liśćmi kopru, a także górną i Środkową sałatką.

obierz marchewki, pokrój w cienkie wstążki, najlepiej przy pomocy narzędzia do obierania. Artystycznie układamy danie tymi wstążkami. Ile ich umieścić, zależy od ciebie.

na koniec pokrój czerwoną paprykę w plasterki i razem z oliwkami posmaruj nią sałatkę. Przepis jest kompletny, możesz podać na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy