skład / składniki
gotowanie krok po kroku
obraną cebulę kroimy w kostkę.
pokrój marchewki na talerze.
wysyłamy mięso mielone na patelnię, w rozgrzanym oleju.
smażyć na złoty kolor.
po zrumienieniu mięsa mielonego dodaj cebulę, dobrze wymieszaj i usmaż razem.
W międzyczasie oparzamy pomidory i usuwamy z nich skórę.
pokroić w drobną kostkę.
wlej kaszę gryczaną do wrzącej wody, dodaj sól i liść laurowy.
gotuj do miękkości.
marchewki wysyłamy do mielonego mięsa z cebulą i dobrze mieszamy.
kontynuuj smażenie, aż warzywa będą gotowe.
następnie dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, czarny i czerwony pieprz oraz mieloną paprykę.
przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, aby pomidory dały sok.
następnie tyle samo bez pokrywki, aby sos zgęstniał.
przenieś zawartość patelni do gryki i dobrze wymieszaj.
podawaj kaszę gryczaną z mięsem mielonym na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal / 100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g