barszcz ukraiński z uszami
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
zalej wołowinę kością mózgową zimną wodą. Pozwól wodzie się zagotować. Następnie spuść wodę, opłucz kość, zalej świeżą wodą. Po ugotowaniu usuń ogień do najmniejszego. Gotuj bulion przez 3 godziny.
następnie dodaj wołowinę, całą cebulę i obraną marchewkę i gotuj bulion na małym ogniu przez kolejne 2 i pół godziny.
usuń tłuszcz z bulionu, umieść na patelni.
na tym tłuszczu dusić buraki pokrojone w paski. Dodaj ocet, cukier i koncentrat pomidorowy do buraków.
na innej patelni na maśle podsmaż posiekaną cebulę i marchewkę pokrojoną w paski.
paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do marchewki z cebulą.
posiekaj pomidory, dodaj do rozgotowania. Dusić, aż płyn wyparuje.
włóż pokrojone w kostkę ziemniaki do bulionu. Po 5 minutach dodaj posiekaną kapustę.
15 minut po ułożeniu kapusty dodaj duszone buraki i smażone pomidory do bulionu. Gotuj przez kolejne 10-15 minut.
dodaj drobno posiekaną gotowaną wołowinę.
następnie dodaj przyprawy. Gotuj przez 5 minut.
zmiel czosnek natką pietruszki i dopraw barszczem. Posolić.
po 2 minutach wyłącz piec i pozostaw Barszcz pod pokrywką do zaparzenia.
z kaszy gryczanej ugotuj kaszę gryczaną o średniej gęstości i wymieszaj ją z drobno posiekaną smażoną cebulą.
zagnieść ciasto z mąki, wody, jajek i soli i po cienkim rozwałkowaniu pokroić w romby o wymiarach około 8x5 cm.
umieść uszy na wysmarowanej tłuszczem patelni, skrop olejem i upiecz w brytfannie.
podając na talerzu z barszczem, włóż uszy, śmietanę i koperek.
następnie dodaj wołowinę, całą cebulę i obraną marchewkę i gotuj bulion na małym ogniu przez kolejne 2 i pół godziny.
usuń tłuszcz z bulionu, umieść na patelni.
na tym tłuszczu dusić buraki pokrojone w paski. Dodaj ocet, cukier i koncentrat pomidorowy do buraków.
na innej patelni na maśle podsmaż posiekaną cebulę i marchewkę pokrojoną w paski.
paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do marchewki z cebulą.
posiekaj pomidory, dodaj do rozgotowania. Dusić, aż płyn wyparuje.
włóż pokrojone w kostkę ziemniaki do bulionu. Po 5 minutach dodaj posiekaną kapustę.
15 minut po ułożeniu kapusty dodaj duszone buraki i smażone pomidory do bulionu. Gotuj przez kolejne 10-15 minut.
dodaj drobno posiekaną gotowaną wołowinę.
następnie dodaj przyprawy. Gotuj przez 5 minut.
zmiel czosnek natką pietruszki i dopraw barszczem. Posolić.
po 2 minutach wyłącz piec i pozostaw Barszcz pod pokrywką do zaparzenia.
z kaszy gryczanej ugotuj kaszę gryczaną o średniej gęstości i wymieszaj ją z drobno posiekaną smażoną cebulą.
zagnieść ciasto z mąki, wody, jajek i soli i po cienkim rozwałkowaniu pokroić w romby o wymiarach około 8x5 cm.
umieść uszy na wysmarowanej tłuszczem patelni, skrop olejem i upiecz w brytfannie.
podając na talerzu z barszczem, włóż uszy, śmietanę i koperek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g