krem czekoladowy z kawą i rumem

Niesamowity krem! W końcu połączenie kawy i rumu od dawna jest klasykiem! Szybko i smacznie! Ten krem doskonale nadaje się do francuskich ciasteczek macarons, a także do ciast i ciast.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 48 % 30 g
węglowodany 45 % 28 g
423 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

gotowanie:
1. Zmiel mleczną czekoladę i włóż do miski;
2. W rondlu zagotuj śmietanę z dodatkiem kawy, wymieszaj trzepaczką, aż całkowicie się rozpuści.
3. Wlej gorącą śmietankę do kawy do posiekanej czekolady, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie było grudek.
4. Następnie dodaj rum i zmiękczone masło w małych kostkach i kontynuuj mieszanie trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki, aż stwardnieje. Przed użyciem ubij.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal / 100g
  • Kawa - 94   kcal/100g

Podobne przepisy