krem czekoladowy z kawą i rumem
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotowanie:
1. Zmiel mleczną czekoladę i włóż do miski;
2. W rondlu zagotuj śmietanę z dodatkiem kawy, wymieszaj trzepaczką, aż całkowicie się rozpuści.
3. Wlej gorącą śmietankę do kawy do posiekanej czekolady, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie było grudek.
4. Następnie dodaj rum i zmiękczone masło w małych kostkach i kontynuuj mieszanie trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki, aż stwardnieje. Przed użyciem ubij.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal / 100g
- Kawa - 94 kcal/100g