zupa jagnięca z ziemniakami i ryżem

jagnięcina nadaje zupie wyjątkowy smak i aromat. Obfite, mięsiste. Smakowity. Ta zupa w mojej rodzinie nazywa się Kharcho. Ale sądząc po zapisach w Internecie, prawdziwe Kharcho jest przygotowywane tylko z wołowiny, ziemniaki nie są wkładane, ale dodaje się pokruszone orzechy włoskie, śliwki, tkemali i marynowane śliwki. Nie mam nic z tego, ale w smaku tej zupy nie można odróżnić od tego Kharcho, które miałem na Kaukazie. Całe pomidory nadają tej zupie szczególny akcent.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 36 % 9 g
131 kcal
IG: 56 / 44 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
W przypadku bulionu jagnięcego musisz wziąć tłustą łopatkę pokrojoną na kawałki.
napełnij jagnięcinę wodą, dodaj całą cebulę i podpal.
usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj bulion przez półtorej do dwóch godzin.
pół godziny przed końcem gotowania dodaj sól do bulionu i dodaj liść laurowy.
odcedź gotowy bulion. Pozostaw mięso do ostygnięcia.
Schłodzone mięso dokładnie posortuj, uwolnij od kości i pokrój na małe kawałki.
pokrój ziemniaki na małe kostki, zalej bulionem i rozpal na małym ogniu.
posortuj ryż, spłucz, Dodaj do ziemniaków.
smażyć drobno posiekaną cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.
dodaj drobno posiekane chili i pomidory do cebuli we własnym soku. Pozostaw pomidory w całości.
Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj wszystko razem przez 8-10 minut. Wyłącz ogień.
do rozgotowania włóż drobno posiekany czosnek i całą przyprawę z wyjątkiem liścia laurowego. Wymieszaj i pozostaw do zaparzenia na 5-8 minut, aby ujawniły się zapachy przypraw.
rozgotuj, mięso i drobno posiekaną kolendrę na patelni. Dodaj liść laurowy.
wymieszaj zawartość garnka, sprawdź sól, wyłącz ogień i trzymaj zupę pod zamkniętą pokrywką przez 10-15 minut.
wlej gotową zupę do zimnego garnka i ostudź, aby zupa nie zamieniła się w owsiankę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy