zupa jagnięca z ziemniakami i ryżem
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
W przypadku bulionu jagnięcego musisz wziąć tłustą łopatkę pokrojoną na kawałki.
napełnij jagnięcinę wodą, dodaj całą cebulę i podpal.
usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj bulion przez półtorej do dwóch godzin.
pół godziny przed końcem gotowania dodaj sól do bulionu i dodaj liść laurowy.
odcedź gotowy bulion. Pozostaw mięso do ostygnięcia.
Schłodzone mięso dokładnie posortuj, uwolnij od kości i pokrój na małe kawałki.
pokrój ziemniaki na małe kostki, zalej bulionem i rozpal na małym ogniu.
posortuj ryż, spłucz, Dodaj do ziemniaków.
smażyć drobno posiekaną cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.
dodaj drobno posiekane chili i pomidory do cebuli we własnym soku. Pozostaw pomidory w całości.
Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj wszystko razem przez 8-10 minut. Wyłącz ogień.
do rozgotowania włóż drobno posiekany czosnek i całą przyprawę z wyjątkiem liścia laurowego. Wymieszaj i pozostaw do zaparzenia na 5-8 minut, aby ujawniły się zapachy przypraw.
rozgotuj, mięso i drobno posiekaną kolendrę na patelni. Dodaj liść laurowy.
wymieszaj zawartość garnka, sprawdź sól, wyłącz ogień i trzymaj zupę pod zamkniętą pokrywką przez 10-15 minut.
wlej gotową zupę do zimnego garnka i ostudź, aby zupa nie zamieniła się w owsiankę.
napełnij jagnięcinę wodą, dodaj całą cebulę i podpal.
usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj bulion przez półtorej do dwóch godzin.
pół godziny przed końcem gotowania dodaj sól do bulionu i dodaj liść laurowy.
odcedź gotowy bulion. Pozostaw mięso do ostygnięcia.
Schłodzone mięso dokładnie posortuj, uwolnij od kości i pokrój na małe kawałki.
pokrój ziemniaki na małe kostki, zalej bulionem i rozpal na małym ogniu.
posortuj ryż, spłucz, Dodaj do ziemniaków.
smażyć drobno posiekaną cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.
dodaj drobno posiekane chili i pomidory do cebuli we własnym soku. Pozostaw pomidory w całości.
Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj wszystko razem przez 8-10 minut. Wyłącz ogień.
do rozgotowania włóż drobno posiekany czosnek i całą przyprawę z wyjątkiem liścia laurowego. Wymieszaj i pozostaw do zaparzenia na 5-8 minut, aby ujawniły się zapachy przypraw.
rozgotuj, mięso i drobno posiekaną kolendrę na patelni. Dodaj liść laurowy.
wymieszaj zawartość garnka, sprawdź sól, wyłącz ogień i trzymaj zupę pod zamkniętą pokrywką przez 10-15 minut.
wlej gotową zupę do zimnego garnka i ostudź, aby zupa nie zamieniła się w owsiankę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g