Wegetariańska okroshka na tofu
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Zaczynamy od roślin okopowych. Bardzo wygodnie jest załadować je do podwójnego kotła i ustawić minutnik.
2. Podczas gdy marchewki i ziemniaki są "gotowane na parze", drobno posiekaj tofu, rzodkiewki i ogórki.
3. Posiekaj zielenie. Ktoś przepycha warzywa na dno miski lub garnka z solą, aby zapobiec wyskakiwaniu zieleni, ale nie jest to konieczne.
4. Gotowe ziemniaki i marchewki są również krojone w małe kostki.
5. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj sól, sok z cytryny.
6. Doprawiamy okroshkę majonezem.
7. Rozcieńczyć zimną wodą.
2. Podczas gdy marchewki i ziemniaki są "gotowane na parze", drobno posiekaj tofu, rzodkiewki i ogórki.
3. Posiekaj zielenie. Ktoś przepycha warzywa na dno miski lub garnka z solą, aby zapobiec wyskakiwaniu zieleni, ale nie jest to konieczne.
4. Gotowe ziemniaki i marchewki są również krojone w małe kostki.
5. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj sól, sok z cytryny.
6. Doprawiamy okroshkę majonezem.
7. Rozcieńczyć zimną wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Tofu - 72 kcal/100g