zupa gryczana z pomidorami i pikantnym dressingiem

Oryginalna zupa gryczana z pewnością przypadnie Ci do gustu!
KaroAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 40 % 4 g
52 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
wlej kaszę gryczaną do gorącego bulionu, zagotuj i gotuj przez około 15 minut.
posiekaj cebulę, czosnek i chili. Usuń nasiona z papryki. Smażyć cebulę, czosnek i pieprz na oleju roślinnym przez około 5 minut.
do zupy dodaj sok pomidorowy lub makaron, posiekane pomidory.
Dodaj do zupy podsmażone warzywa, sól, zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut.
w moździerzu zmiel wszystkie składniki do opatrunku. Najpierw sól, bazylia i czosnek.
następnie dodaj starty ser i masło. Podczas serwowania dopraw zupę tą mieszanką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy