zupa gryczana z pomidorami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
wlej kaszę gryczaną do gorącego bulionu, zagotuj i gotuj przez około 15 minut.
posiekaj cebulę, czosnek i chili. Usuń nasiona z papryki. Smażyć cebulę, czosnek i pieprz na oleju roślinnym przez około 5 minut.
do zupy dodaj sok pomidorowy lub makaron, posiekane pomidory.
Dodaj do zupy podsmażone warzywa, sól, zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut.
w moździerzu zmiel wszystkie składniki do opatrunku. Najpierw sól, bazylia i czosnek.
następnie dodaj starty ser i masło. Podczas serwowania dopraw zupę tą mieszanką.
posiekaj cebulę, czosnek i chili. Usuń nasiona z papryki. Smażyć cebulę, czosnek i pieprz na oleju roślinnym przez około 5 minut.
do zupy dodaj sok pomidorowy lub makaron, posiekane pomidory.
Dodaj do zupy podsmażone warzywa, sól, zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut.
w moździerzu zmiel wszystkie składniki do opatrunku. Najpierw sól, bazylia i czosnek.
następnie dodaj starty ser i masło. Podczas serwowania dopraw zupę tą mieszanką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g