zupa puree z dyni z mlekiem

pyszna i niskokaloryczna zupa dyniowa o subtelnym smaku imbiru. Szybkość gotowania Lekka i orzeźwiająca zupa puree z dyni ze śmietaną.
Helena-RzęskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 57 % 8 g
67 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

ten przepis jest poświęcony wszystkim dietetykom))) w tym mnie))))
1. Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić losowo. Na patelni rozgrzej olej roślinny, wyślij tam wszystkie warzywa i smaż przez 5-7 minut.
2. Imbir obrać, pokroić w plasterki lub zetrzeć. Warzywa zalać 1 litrem czystej wody, dodać imbir, sól do smaku i gotować przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
3. Gdy warzywa są ugotowane, ubij wszystko blenderem, dodaj mleko (śmietanę) i podgrzej trochę na ogniu.
4. Lepiej podawać zupę ze śmietaną. Bardzo dobrze z krakersami własnego gotowania. Smacznego.
P. S. zupa jest dość ostra dzięki dodaniu imbiru. Jeśli nie lubisz imbiru, możesz go zastąpić mielonym czarnym pieprzem. To będzie mniej dotkliwe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy