zupa puree z dyni z mlekiem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
ten przepis jest poświęcony wszystkim dietetykom))) w tym mnie))))
1. Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić losowo. Na patelni rozgrzej olej roślinny, wyślij tam wszystkie warzywa i smaż przez 5-7 minut.
2. Imbir obrać, pokroić w plasterki lub zetrzeć. Warzywa zalać 1 litrem czystej wody, dodać imbir, sól do smaku i gotować przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
3. Gdy warzywa są ugotowane, ubij wszystko blenderem, dodaj mleko (śmietanę) i podgrzej trochę na ogniu.
4. Lepiej podawać zupę ze śmietaną. Bardzo dobrze z krakersami własnego gotowania. Smacznego.
P. S. zupa jest dość ostra dzięki dodaniu imbiru. Jeśli nie lubisz imbiru, możesz go zastąpić mielonym czarnym pieprzem. To będzie mniej dotkliwe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g