skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Wlej mleko i śmietanę do rondla. Dodaj skórkę pomarańczową, gotuj na średnim ogniu, aż zaczną pojawiać się małe bąbelki — oznaki szybkiego wrzenia, zajmie to około 5 minut.
2. W drugiej misce ubij żółtka i cukier, ale niewiele, po prostu muszą się wymieszać.
wlej cienką strużkę, mieszając, mieszankę mleczno-pomarańczową.
3. Wymieszaj wszystko, wlej z powrotem do rondla. Gotuj na średnim ogniu, mieszając drewnianą szpatułką, aż sos będzie grubszy — zajmie to około 4-5 minut.
możesz sprawdzić gotowość w ten sposób-wyjmij łopatkę z mieszanki, przesuń palcem po mokrej części. Jeśli ślad pozostanie czysty, krem jest gotowy.
4. Wlej gotowy krem do miski, tutaj sok pomarańczowy, wszystko dobrze wymieszaj i ostudź całkowicie. Krem zgęstnieje jeszcze. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g