świąteczne ziemniaki

świetny pomysł, aby zamienić codzienne ziemniaki w świąteczne! Pięknie, elegancko, smacznie. Pyszne, piękne-świąteczne ziemniaki na stole wyglądają bardzo imponująco.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 70 % 16 g
114 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
ugotuj ziemniaki (użyłem młodych, obierałem skórkę tarką, ale lepiej po prostu obrać nożem, wtedy powłoka będzie jaśniejsza). Zagotuj w osolonej wodzie. Połóż na sicie, aby wyschło (gorąco wysycha bardzo szybko)
ugotuj buraki, zetrzyj na średniej tarce, wyciśnij sok.
zanurz gorące ziemniaki w soku z buraków, włóż do garnka i na wierzch SL. olej. Strząśnij patelnię, aby równomiernie pokryć ziemniaki olejem

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy