świąteczne ziemniaki
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
ugotuj ziemniaki (użyłem młodych, obierałem skórkę tarką, ale lepiej po prostu obrać nożem, wtedy powłoka będzie jaśniejsza). Zagotuj w osolonej wodzie. Połóż na sicie, aby wyschło (gorąco wysycha bardzo szybko)
ugotuj buraki, zetrzyj na średniej tarce, wyciśnij sok.
zanurz gorące ziemniaki w soku z buraków, włóż do garnka i na wierzch SL. olej. Strząśnij patelnię, aby równomiernie pokryć ziemniaki olejem
ugotuj buraki, zetrzyj na średniej tarce, wyciśnij sok.
zanurz gorące ziemniaki w soku z buraków, włóż do garnka i na wierzch SL. olej. Strząśnij patelnię, aby równomiernie pokryć ziemniaki olejem
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g