pierogi ziemniaczane z grzybami

te pierogi są pyszne! Przypominają przytulne dni odwiedzania babci! Pyszne pierogi z ziemniakami i grzybami, pachnące.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 72 % 26 g
158 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

najpierw przygotuj nadzienie.
w razie potrzeby smalec nie może być używany. Ale mamy Ukraiński przepis, więc pierogi z nim.

ugotuj ziemniaki.

smalec pokroić, smażyć na patelni na złoty kolor.

dodaj posiekaną cebulę do smalcu, smaż na lekko złoty kolor.

połóż pokrojone grzyby tutaj i smaż do miękkości.

lekko ostudzić i przewinąć pieczeń razem z gotowanymi ziemniakami i posiekaną natką pietruszki przez maszynkę do mięsa. Sól do smaku.

ciasto: do mleka wbić jajka, dodać oleje, sól. Wymieszaj wszystko i stopniowo dodawaj mąkę. Zagnieść ciasto, będzie strome. Konsystencja powinna okazać się jak sklep na pierogi.

rozwałkuj ciasto na przygotowanej posypanej mąką powierzchni. Wytnij koła szklanką. Umieść nadzienie na środku każdego koła i ściśnij krawędzie. Okaże się takie "ucho".

zagotuj wodę w rondlu, dopraw solą do smaku i gotuj pierogi do miękkości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy