skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw przygotuj nadzienie.
w razie potrzeby smalec nie może być używany. Ale mamy Ukraiński przepis, więc pierogi z nim.
ugotuj ziemniaki.
smalec pokroić, smażyć na patelni na złoty kolor.
dodaj posiekaną cebulę do smalcu, smaż na lekko złoty kolor.
połóż pokrojone grzyby tutaj i smaż do miękkości.
lekko ostudzić i przewinąć pieczeń razem z gotowanymi ziemniakami i posiekaną natką pietruszki przez maszynkę do mięsa. Sól do smaku.
ciasto: do mleka wbić jajka, dodać oleje, sól. Wymieszaj wszystko i stopniowo dodawaj mąkę. Zagnieść ciasto, będzie strome. Konsystencja powinna okazać się jak sklep na pierogi.
rozwałkuj ciasto na przygotowanej posypanej mąką powierzchni. Wytnij koła szklanką. Umieść nadzienie na środku każdego koła i ściśnij krawędzie. Okaże się takie "ucho".
zagotuj wodę w rondlu, dopraw solą do smaku i gotuj pierogi do miękkości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g