łatwa sałatka z kalafiora i pomidorów
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
ten przepis jest prosty jak wszystko genialne. Ale jest pyszny i docenią go miłośnicy kalafiora. Koleżanka z Instytutu podzieliła się ze mną przepisem i od tego czasu gotuję go, gdy przychodzi jeszcze kalafior.
więc bierzemy widelce kalafiora, gotujemy go do miękkości, ale aby nie stał się miękki. Demontujemy kwiatostany i kroimy na kawałki. Pomidory kroimy na kawałki o tej samej wielkości. Wymieszaj, sól, pieprz do smaku. Dodaj drobno posiekany czosnek. Jest cięty, nie można go wycisnąć, w przeciwnym razie danie nabiera nieprzyjemnego smaku. Doprawiamy kwaśną śmietaną. Wszyscy!! Proste, ale bardzo smaczne. Możesz podawać z ziemniakami, owsianką, ogólnie, z czym pozwala na to fantazja))
więc bierzemy widelce kalafiora, gotujemy go do miękkości, ale aby nie stał się miękki. Demontujemy kwiatostany i kroimy na kawałki. Pomidory kroimy na kawałki o tej samej wielkości. Wymieszaj, sól, pieprz do smaku. Dodaj drobno posiekany czosnek. Jest cięty, nie można go wycisnąć, w przeciwnym razie danie nabiera nieprzyjemnego smaku. Doprawiamy kwaśną śmietaną. Wszyscy!! Proste, ale bardzo smaczne. Możesz podawać z ziemniakami, owsianką, ogólnie, z czym pozwala na to fantazja))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g