kapuśniak bez marchwi z pomidorami kapusta ziemniaki i mięso

lekka zupa jarzynowa jest idealna na lekki lunch. Jeśli kochasz kapuśniak, zwróć uwagę na ten prosty przepis. Taką zupę zawsze można podawać na lunch lub kolację. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli masz już bulion mięsny. Smaczne, pożywne i bez szkody dla sylwetki!
VitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 45 % 9 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy produkty zgodnie z listą, a następnie z przyjemnością powiem Ci, jak gotować kapuśniak ze świeżej kapusty z wieprzowiną?

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj bulion. Wlej zimną wodę do rondla i włóż wieprzowinę. Czekamy na gotowanie i usuwamy pianę. Gotuj na średnim ogniu przez 1-1, 5 godziny. Gotowe mięso wyjmujemy z bulionu, a sam bulion filtrujemy przez drobny sitko lub gazę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Korzenie są czyszczone i mielone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki i pokrój w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść patelnię z dodatkiem oleju roślinnego na średnim ogniu, podgrzej kilka minut i rozłóż przygotowaną cebulę, korzenie i marchewkę. Smażyć mieszając przez 7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj kapustę niezbyt drobno.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wkładamy do rondla, w którym gotujemy zupę, smażone warzywa (cebulę, korzenie i marchewkę), wlewamy odcedzony bulion. Dodaj kapustę. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj naczynie na średnim ogniu przez 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do zupy dodajemy posiekane mięso, na którym gotowano bulion, a ziemniaki, które należy najpierw obrać i pokroić na małe kawałki, można pokroić w kostkę. Wymieszaj wszystko i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj pomidory, pokrój na średnie kawałki i smaż na oleju roślinnym, mieszając przez 5-7 minut. Ogień umiarkowany. Dodaj pomidory do zupy pod koniec gotowania. Na tym samym etapie dodaj sól, czarny mielony pieprz lub mieszankę papryki i liść laurowy( można zmielić), a także inne przyprawy i przyprawy według własnych upodobań. Wszystko wymieszaj, pozwól zupie się zagotować i wyłącz po 2 minutach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj warzywa, posiekaj i dodaj natychmiast do garnka z zupą lub do każdego na talerzu. Gotową zupę dajemy czas na zaparzenie.

ten przepis kulinarny opowiedziała mi jedna Gospodyni domowa, która dużo wiedziała o przepisie. Przygotowanie tego cudownego Przepisu o nazwie kapuśniak ze świeżej kapusty nie będzie wymagało od ciebie super mistrza. I jak się okazało, proponowany przez nią przepis na zupę z kapustą jest wart uwagi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal / 100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal / 100g
  • Korzenie - 32   kcal/100g

Podobne przepisy