solanka z mięsem i językiem

domownicy będą wdzięczni! Prosty przepis na szalenie apetyczną solankę!
PekiNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 5 g
tłuszcze 57 % 8 g
węglowodany 7 % 1 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

kiedy robię mieszankę, zawsze wkładam wszystko "na oko". Patrzę na gęstość zupy i dodaję to, czego moim zdaniem brakuje. Ten przepis kulinarny jest przeznaczony dla rodziny 4-6 osób w małej grupie przyjaciół. Taka klasyczna mieszanka jest przygotowywana nieco dłużej niż druga, ponieważ do tego trzeba ugotować cielęcinę i język wołowy.

dalej, jak gotować mieszankę:

po wszystkie składniki mięsne kroimy na małe kawałki i wkładamy wszystko do bulionu mięsnego. Teraz kroimy pikle, które nie są konieczne do obierania ze skóry. Smażyć dwie minuty na maśle, następnie dodać koncentrat pomidorowy i smażyć na małym ogniu przez około sześć minut. Następnie wkładamy tosty do mieszanki. Na maśle smażyć drobno posiekaną cebulę i wysłać na patelnię do mięsa.

po zalaniu ogórka solanką. Smakujemy i, jeśli to konieczne, solimy. Kontynuujemy gotowanie mieszanki, aż zupa się zagotuje. Gdy się zagotuje, dodaj wszystkie przyprawy i trzymaj przez kolejne dwie minuty na małym ogniu. Po wyłączeniu ognia i pozostawieniu zupy na około dwadzieścia minut.

podając do każdego talerza, dodaj: plasterek cytryny, kilka czarnych oliwek pokrojonych na 4 części, świeże zioła i łyżkę kwaśnej śmietany.Tutaj już wiesz, jak gotować solankę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Język cielęcy - 160   kcal/100g
  • Język wołowy - 146   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa językowa - 215   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g
  • Bujenina - 233   kcal/100g

Podobne przepisy