skład / składniki
metoda gotowania
kiedy robię mieszankę, zawsze wkładam wszystko "na oko". Patrzę na gęstość zupy i dodaję to, czego moim zdaniem brakuje. Ten przepis kulinarny jest przeznaczony dla rodziny 4-6 osób w małej grupie przyjaciół. Taka klasyczna mieszanka jest przygotowywana nieco dłużej niż druga, ponieważ do tego trzeba ugotować cielęcinę i język wołowy.
dalej, jak gotować mieszankę:
po wszystkie składniki mięsne kroimy na małe kawałki i wkładamy wszystko do bulionu mięsnego. Teraz kroimy pikle, które nie są konieczne do obierania ze skóry. Smażyć dwie minuty na maśle, następnie dodać koncentrat pomidorowy i smażyć na małym ogniu przez około sześć minut. Następnie wkładamy tosty do mieszanki. Na maśle smażyć drobno posiekaną cebulę i wysłać na patelnię do mięsa.
po zalaniu ogórka solanką. Smakujemy i, jeśli to konieczne, solimy. Kontynuujemy gotowanie mieszanki, aż zupa się zagotuje. Gdy się zagotuje, dodaj wszystkie przyprawy i trzymaj przez kolejne dwie minuty na małym ogniu. Po wyłączeniu ognia i pozostawieniu zupy na około dwadzieścia minut.
podając do każdego talerza, dodaj: plasterek cytryny, kilka czarnych oliwek pokrojonych na 4 części, świeże zioła i łyżkę kwaśnej śmietany.Tutaj już wiesz, jak gotować solankę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Bujenina - 233 kcal/100g