Zupa rybna z karasia z selerem

pyszny, dietetyczny przepis na zupę rybną. Karaś jest bardzo smaczną rybą Jeziorną, gdyby nie miał takiej obfitości kości, nie miałby ceny! Dlatego zwykle nie gotuje się ucha z samych Karasi, woląc używać Karasi do Navar, a do jedzenia wkłada się mniej kościste ryby. Zupa rybna zgodnie z tym przepisem jest przygotowywana z wolno gotującą się rybą z przyprawami i korzeniami, prawie z marnotrawstwem - w ten sposób uzyskuje się bardzo smaczny bogaty pachnący bulion. Ryba jest następnie usuwana, ziemniaki gotuje się w bulionie, miąższ usuwa się z części żeberkowej i dodaje do zupy. W razie potrzeby włóż kawałki ryby do gotowej zupy, w tym celu część ryby wyjmuje się przed gotowaniem.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 12 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 28 % 5 g
76 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na zupę ugotujemy ryby, ziemniaki, cebulę, marchew, seler, przyprawy, sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli ryba nie jest świeżo złowiona, dobrze jest polać ją sokiem z cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Grubo posiekaj korzenie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój rybę na kawałki i zalej wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ryba się zagotuje, dodaj warzywa przeznaczone na bulion (grubo posiekaną marchewkę, część selera i cebuli, dodaj przyprawy i liść laurowy). Dusić na małym ogniu przez 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warzywa do zupy pokrojone w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po ugotowaniu bulionu wyjmij z niego rybę i korzenie, odcedź bulion.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zanurz pokrojone warzywa w bulionie. Gotuj, aż ziemniaki będą gotowe. Dodaj rybę do gotowej zupy, wybierając kości, warzywa. Posolić. Podawaj na gorąco z czarnym pieprzem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy