zupa rybna z karasia z selerem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na zupę ugotujemy ryby, ziemniaki, cebulę, marchew, seler, przyprawy, sól.
Krok 2:
Jeśli ryba nie jest świeżo złowiona, dobrze jest polać ją sokiem z cytryny.
Krok 3:
Grubo posiekaj korzenie.
Krok 4:
Pokrój rybę na kawałki i zalej wodą.
Krok 5:
Gdy ryba się zagotuje, dodaj warzywa przeznaczone na bulion (grubo posiekaną marchewkę, część selera i cebuli, dodaj przyprawy i liść laurowy). Dusić na małym ogniu przez 20 minut.
Krok 6:
Warzywa do zupy pokrojone w kostkę.
Krok 7:
Po ugotowaniu bulionu wyjmij z niego rybę i korzenie, odcedź bulion.
Krok 8:
Zanurz pokrojone warzywa w bulionie. Gotuj, aż ziemniaki będą gotowe. Dodaj rybę do gotowej zupy, wybierając kości, warzywa. Posolić. Podawaj na gorąco z czarnym pieprzem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Karaś gotowany - 102 kcal/100g
- Karaś świeży - 87 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g