skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki.
Krok 2:
Ciągle mieszając, wlej wrzącą wodę do mąki żytniej. Włóż kromkę chleba żytniego do miski, dodaj ząbek czosnku (obrany, ale cały). Przykryj pokrywką i umieść na 5 dni w ciepłym miejscu.
Krok 3:
Odcedź gotowy zakwas przez kilka warstw gazy.
Krok 4:
Na patelni włóż surowe kiełbaski, całą nieobraną cebulę, połowę marchewki (należy ją obrać), lavrushkę, goździki i czarny pieprz. Zalej zawartość garnka wodą i gotuj wszystko przez pół godziny po ugotowaniu na umiarkowanym ogniu.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż pozostałą cebulę pokrojoną w kostkę, smaż przez 5 minut. Dodaj również pokrojone Pozostałe marchewki, smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut. Dodaj połowę majeranku i czosnku, wcześniej drobno posiekanego. Smaż zawartość patelni przez 1 minutę.
Krok 6:
Pokrój mostek w dużą kostkę, włóż na patelnię, smaż razem z warzywami przez 5 minut.
Krok 7:
Wyjmij kiełbasę z bulionu, pokrój w szerokie plasterki.
Krok 8:
Umyj i obierz ziemniaki, pokrój w dużą kostkę. Włóż ziemniaki do bulionu, gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
Krok 9:
Dodaj smażony mostek i warzywa, gotuj jeszcze przez 10 minut.
Krok 10:
Wlej zakwas, gotuj przez 5 minut. Skosztuj zupy na soli i dodaj ją w razie potrzeby.
Krok 11:
Dodaj pozostały majeranek i posiekany czosnek, gotuj przez 4 minuty.
Krok 12:
Jajka na twardo.
Krok 13:
Posiekaj świeże warzywa.
Krok 14:
Odetnij wierzch chleba, usuń miąższ, usmaż w piekarniku. Alternatywnie rozłóż zupę na porcjowanych talerzach. W każdej porcji umieść połowę gotowanego jajka, posiekane zioła i śmietanę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Majeranek suchy - 271 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g