Polska zupa w chlebie

Zaskocz rodzinę-przygotuj tradycyjną polską zupę o niezwykłym smaku! To bardzo smaczne danie, trochę jak mieszanka, ale niewiele. Nie przejmuj się długim czasem gotowania zakwasu - warto, a poza tym nie będzie od ciebie wymaganego wysiłku. Tylko trochę cierpliwości. Zupa jest nie tylko smaczna, ale także obfita, a podana w chlebie z pewnością zaskoczy całą rodzinę lub gości.
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 29 % 4 g
80 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 D 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciągle mieszając, wlej wrzącą wodę do mąki żytniej. Włóż kromkę chleba żytniego do miski, dodaj ząbek czosnku (obrany, ale cały). Przykryj pokrywką i umieść na 5 dni w ciepłym miejscu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź gotowy zakwas przez kilka warstw gazy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni włóż surowe kiełbaski, całą nieobraną cebulę, połowę marchewki (należy ją obrać), lavrushkę, goździki i czarny pieprz. Zalej zawartość garnka wodą i gotuj wszystko przez pół godziny po ugotowaniu na umiarkowanym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż pozostałą cebulę pokrojoną w kostkę, smaż przez 5 minut. Dodaj również pokrojone Pozostałe marchewki, smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut. Dodaj połowę majeranku i czosnku, wcześniej drobno posiekanego. Smaż zawartość patelni przez 1 minutę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój mostek w dużą kostkę, włóż na patelnię, smaż razem z warzywami przez 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij kiełbasę z bulionu, pokrój w szerokie plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj i obierz ziemniaki, pokrój w dużą kostkę. Włóż ziemniaki do bulionu, gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj smażony mostek i warzywa, gotuj jeszcze przez 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej zakwas, gotuj przez 5 minut. Skosztuj zupy na soli i dodaj ją w razie potrzeby.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pozostały majeranek i posiekany czosnek, gotuj przez 4 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jajka na twardo.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posiekaj świeże warzywa.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odetnij wierzch chleba, usuń miąższ, usmaż w piekarniku. Alternatywnie rozłóż zupę na porcjowanych talerzach. W każdej porcji umieść połowę gotowanego jajka, posiekane zioła i śmietanę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa osobna - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Majeranek suchy - 271   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy